В един дъждовен ден, когато е на 8, Оливър закъснява

...
В един дъждовен ден, когато е на 8, Оливър закъснява
Коментари Харесай

Спортни хроники: Футболистът, който остана без крак, но преоткри себе си в плуването

В един дъждовен ден, когато е на 8, Оливър закъснява за подготовка. Бързайки да стигне допустимо най-бързо до стадиона, момчето взема решение да се качи на трамвая в придвижване.

Кракът му остава под металните колела, след което е ампутиран под коляното. В този миг животът на момчето се трансформира в същински призрачен сън. Не единствено, че фантазията му за футболна кариера се изпарява за секунди, само че и в продължение на цяла година след интервенцията Оливър усеща непрестанни пронизващи болки в крайници.

Не единствено плува, само че и стартира да тренира водна топка. Момчето открива нов смисъл в живота си. Във водата демонстрира не по-малко гений, поради което никой не е сюрпризиран, когато се пуска на унгарския плувен шампионат в открити води.

17-годишният Оливър се включва в 9-километровото плуване по река Дунав, с цел да потвърди на всички, че даже хора с ампутирани крака не трябва да бъдат отписвани. По средата на надпреварата Халаши изостава съществено от водача, само че с помощта на съвършено направена тактика съумява да го изпревари и да стигне преди всички до финала, печелейки първата си огромна плувна победа.

В тези години параолимпийските игри към момента не съществуват и хората с недъзи, на доктрина, могат да вземат участие в елементарните олимпийски игри. Но не всички мислят по този начин.

Треньорът на унгарския тим – Бела Комяди, е засипан от рецензии, тъй като е присъединил състезател с кусур в олимпийския състав. Това обаче не пречи нито на отбора, нито на Халаши да се изяви. Оливър отбелязва четири гола в границите на шампионата, а Унгария се връща вкъщи със сребърните медали.

Постижението на унгарците е още по-впечатляващо поради обстоятелството, че Комяди взима тъкмо седем играчи на Олимпиадата и цялостен шампионат играе без смени. За съпоставяне, Германия, която става олимпийски първенец тогава, има една запаса, а Франция, която също се качва на почетната стълбичка, е с две.

През 1931-ва, единствено няколко дни след успеха над Германия на финала на Европейското по водна топка, става европейски първенец и на 1500 м свободен жанр в Париж.

Заради началото на Втората международна война кариерата му завършва незабавно. На 10 септември 1946-а плувната легенда се качва в такси, което да го откара до басейна. След което изчезва безследно. Два дни по-късно тялото му, дружно с това на водача, е намерено в колата, зарязана в покрайнините на Будапеща.

Разследването работи по няколко версии. Основната е, че колата е била спряна от руски патрул. Станал е някакъв скандал сред водача, Халаши и руските войски, вследствие на което двамата са били убити и захвърлени отвън града.

Оливър оставя вдовица и две дъщери, а няколко дни след погребението му брачната половинка му ражда трета дъщеричка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР