В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран

...
В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран
Коментари Харесай

Иран благодари на България за подкрепата за ядреното споразумение

В двустранните връзки сред Република България и Ислямска република Иран има доста необработен капацитет. Около тази теза се сплотиха българският вицепрезидент Илияна Йотова и иранският й сътрудник Али Асгар Мунесан на среща на „ Дондуков “ 2.
Вицепрезидентът на Иран благодари на българската страна за поддръжката за така наречен иранско нуклеарно съглашение. „ Твърда е волята на Европейския съюз и на България като страна член изискванията на съглашението да бъдат спазвани “, посочи Илияна Йотова.
„ С една ръка не можем да ръкопляскаме “ – с тази персийска сентенция посланикът на Иран в България Сейед Мохаммад Джавад Расули обрисува нуждата от двустранно съдействие.
„ Ние имаме национална мъдрост със същия смисъл: Една птичка пролет не прави “, отвърна вицепрезидентът Илияна Йотова, като акцентира какъв брой дълбоки са връзките, които свързват народите.
Двамата разискаха по-конкретно задълбочаване на контактите в сферите на туризма, културното завещание и обичайните занаяти.
Обмяна на опит и положителни практики предложи вицепрезидентът на Иран. Илияна Йотова уточни, че за увеличение на туристическия поток от и към Иран е належащо възстановяване на инфраструктурните и транспортни връзки.
„ Нашите две страни имат хилядолетна история. Наш дълг е освен да опазим богатото си културно-историческо завещание и да го предадем на поколенията, само че и да го развиваме “, съобщи българският вицепрезидент.
Като доста положително иранският вицепрезидент оцени предлагането на Илияна Йотова първите туристически направления, които ще бъдат създадени сред двете страни, да свързват античните им столици.
„ В тези направления могат да бъдат включени страните от Западните Балкани, а България да бъде натурален център на това съдействие “, акцентира българският вицепрезидент.
Скоро се чака да се организира 19-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Предстои сключване за нов тригодишен интервал на подписаната през 1967 година културна конвенция сред двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР