В двореца Евксиноград край Варна правителствата на България и Румъния

...
В двореца Евксиноград край Варна правителствата на България и Румъния
Коментари Харесай

Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния

В двореца Евксиноград край Варна държавните управления на България и Румъния организираха през днешния ден четвъртото си взаимно съвещание, след което бяха подписани и 5 двустранни документа в региона на превоза, енергетиката, труда и обществената политика, вътрешните работи и стопанската система. Премиерите на двете страни Бойко Борисов и Михай Тудосе бяха безапелационни, че България и Румъния са оазис на мира и стабилността в района и заслужават час по-скоро да влязат в Шенген. Определиха взаимните инфраструктурни планове в превоза и енергетиката като най-съществен приоритет, който ще докара до повече вложения и непоклатимост за цяла Европа

По-късно към Борисов и Тудосе се причислиха и министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич, с които Борисов организира четиристранна балканска среща на министър председателите.

Малко преди началото на взаимното съвещание тази заран двамата министър председатели откриха дълго чаканият граничен пункт край Кайнарджа и Липница, издигнат преди пет години. Целта му е да облекчи трафика по българо-румънската граница и в него са вложени 6 милиона евро по програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния.

След това Бойко Борисов и Михай Тудосе кацнаха с хеликоптер при Евксиноград и разговаряха първо на четири очи, а по-късно и дружно с министрите на двете страни.

След съвещанието Бойко Борисов съобщи, че с Михай Тудосе са си стиснали ръцете като главен приоритет и за двете страни да бъдат 3 инфраструктурни плана.

Първият план е за трети мост на Дунав при Русе, тъй като там по думите на Борисов с дни има опашки, които пречат и на бизнеса, и на туризма. Там има 45 км по права линия до Букурещ, сподели още министър председателят. Обясни, че сега се проектира и пътя Русе-Велико Търново, с цел да се стигне оттова на автомагистрала " Хемус ". Приоритет ще бъде и правата от Никопол и за нея е предоставено изследване какъв брой би коствала жп линия и скоростен път в тази част, където Стара планина е висока, уточни още Бойко Борисов.

Михай Тудосе пък е предложил да се построи и магистрата с дължина 200 км от Констанца до Варна и Бургас.

" Оптимист съм, че тези планове ще станат факт поради ТОЛ системите и концесионирането, които ще дадат опция за набиране на средства, с които да се изплащат таксите към възможни вложители ", бе безапелационен Борисов.
Бойко Борисов, министър-председател на България: И трите плана имат финансова и комерсиална логичност и не се бият един различен. Затова би трябвало всеки от тях да се започва, без да се изчакват другите.
Тези взаимни планове с Румъния не са против никоя страна, а ще бъдат от изгода за целия район беше безапелационен Борисов.

Това беше тематика и в диалозите му с гръцкия министър председател Ципрас и сръбския президент Вучич по-късно.
Михай Тудосе, министър-председател на Румъния: Ние сме доста значими за Европейски Съюз и изключително фактът, че в границите на 6 месеца ще поемем поредно председателството на Съюза дава опция да продължим работата по кохезионната политика.
Транспортната и енергийна съгласуваност двамата министър председатели дефинираха не като самоцел, а като средства двете страни да станат по-конкурентоспособни в Европейски Съюз и да показват по-добри капиталови благоприятни условия.

Борисов благодари, че Румъния поддържа европейския газов хъб " Балкан ". И уточни, че не инцидентно първият работещ интерконектор на България за доставка на полутечен газ беше построен с Румъния.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Днес се разбрахме и при бедствия, хакерски атаки, климатични промени да си оказваме помощ с енергийни системи, с цел да не бедства популацията.
Румъния и България са влезнали дружно в Европейски Съюз и ще вървят дружно и към участието в Шенген - споделиха още двамата министър председатели. Тудосе изрази вяра това да стане още следващата година. Борисов пък още веднъж акцентира, че България има най-сигурната граница и има нулева миграция.
Бойко Борисов, министър-председател на България: И всички в Европа регистрират това, че България се оправя най-добре. Шенген е политически въпрос, защото в Европейски Съюз има партии, които са поели това като ангажимент към гласоподавателите си. Надявам се с повече дипломация и такт, не толкоз обществено да приключим тези договаряния.
Българският министър председател не пропусна да благодари и за 160-те млн. евро, отпуснати от Европейска комисия за защита на границите ни.

По тематиката сигурност Бойко Борисов акцентира, че след последните събития в Съединените щати и скорошните атентати в Европа главната линия и за България и за Румъния не би трябвало да е кой е по-голям и кой по-велик.
Бойко Борисов,министър-председател на България: Една думичка има - мир, една думичка има хората да живеят умерено. Михай Тудосе: Очевидно е, че двете страни са два оазиса на сигурност. Изключителто толерантни към малцинствата и религиозната принадлежност. Това към този момент е доста огромна необичайност на планетата.
И в двете страни се регистрира внезапен спад на работна ръка изключително в туризма и селското стопанство регистрираха Тудосе и Барисов. Трябва да се основат предпоставки за положително възнаграждение фрагментите ни в чужбина дахсе връщат у нас - уточни още българският министър председател.
 © Българска телеграфна агенция      Още по тематиката Балкански срещи на върха в Евксиноград
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР