В две зони на София колите ще се движат със

...
В две зони на София колите ще се движат със
Коментари Харесай

В две зони в центъра на София: Колите пълзят с 30 км/ч заедно с велосипеди и тротинетки

В две зони на София колите ще се движат със скорост идентична с велосипедите. „ Идеята е скоростта на колите да се уеднакви с тази на велосипедното придвижване, както и с това на тротинетките, което е към 20 км в час, а колите да се движат с не повече от 30 км.

Така се заобикалят произшествия и трафикът се успокоява. Затова и зоните се назовават „ успокоени “, разяснява за „ “ зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков, който посочи, че това е процедура в огромните европейски градове.

Той е безапелационен, че намаляването на скоростта няма по какъв начин да провокира тапи, защото става дума за вътрешноквартални улици.
Зоните ще се вкарат в необятния център и планът за две от тях към този момент е подготвен. Първата е по дребните улици сред булевардите „ Пенчо Славейков “, „ Прага “, „ Скобелев “ и „ Витоша “, а втората сред булевардите „ Христо Ботев “ и „ Патриарх Евтимий “, както и улиците „ Алабин “ и „ Ангел Кънчев “.

„ За всяка промяна в трафика има интервал на приучване и това е обикновено. Впоследствие хората се убеждават, че измененията са положителни и стартират да ги харесват “, счита Зарков. Според него това се е случило и с ул. “Съборна “, която към този момент е пешеходна. За „ Витоша “ в пешеходната част също имало опозиция, а в този момент е една от обичаните на софиянци улица.

По мотив споделеното придвижване на колела Зарков посочи, че са конкретизирани 33 точки, в които ще могат да се наемат колела. Проектът за общинската концесия се забавил поради обжалвания, само че към този момент е предходна трета инстанция и няма спънки пред реализирането му. Фирмата концесионер ще заплаща концесионна такса и ще получи право да разположи рекламни материали.

„ По отношение на тротинетките настоявахме да се наемат и оставят в избрани точки, както и велосипедите, с цел да няма захвърлени по улиците “, сподели още Зафир Зарков. Виена неотдавна приела софийския модел, защото и там първоначално се получил безпорядък с двуколесниците. Точките на споделено придвижване за тротинетките до момента не можеха да се дефинират тъкмо, защото нямаше законова уредба за тяхното придвижване. Тя към този момент е реалност и общините ще би трябвало да изготвят своя разпоредба, с която да се регламентира регистрационният режим на споделеното придвижване с тротинетки, броя им и точките, в които те се наемат и оставят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР