В две сливенски училища с преобладаващи ромски ученици днес е

...
В две сливенски училища с преобладаващи ромски ученици днес е
Коментари Харесай

Роми прибраха децата си от сливенски училища заради слухове, че ще им бъдат отнети от социалните служби

В две сливенски учебни заведения с преобладаващи ромски възпитаници през днешния ден е спрян образователният развой. Това оповестиха за радио „ Фокус “ – Сливен от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи поради клюки, че те ще им бъдат отнети от обществените служби в осъществяване „ Стратегията за детето “.

В 6-то Основно учебно заведение образователен развой е имало до 10.00 часа, потвърдиха от образователното заведение. Над 500 деца от първа промяна са били изведени от родителите си, макар опитите на учебното управление да изясни, че тези клюки са неоснователни. Втора промяна също няма да има. От учебното заведение през днешния ден ще обходят родителите и дружно с ромски посредници ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в учебно заведение.

Директорът на 8-мо учебно заведение, където през днешния ден също е спрян образователният развой, Галя Илиева отхвърли коментар. Полицията е осигурила защита и безвредното извеждане на децата и прекосяване им до ромския квартал „ Надежда “.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който през днешния ден е в Сливен, съобщи, че е осведомен за случая. По думите му в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре проведени групи.

„ По мое мнение, някой се пробва да сътвори страхове и внушения. Някой се пробва да подмени на проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават учебно заведение, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите, и да им обяснят, че някой се пробва да ги подведе “, съобщи министър Вълчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР