В две отделни производства Апелативният съд във Варна потвърди първоначалното

...
В две отделни производства Апелативният съд във Варна потвърди първоначалното
Коментари Харесай

Ново развитие на случая с арестувания общинар във Варна: Съдът го остави зад решетките, рекетът бил за 15 000 лева

В две обособени производства Апелативният съд във Варна удостовери първичното задържане под стража на двама обвинени по следствие за изнудване. Единият от тях е длъжностно лице от Община Варна, това оповестиха от пресслужбата на съда.

 

В рамките на следствието към наказателна отговорност са привлечени трима души – общинският чиновник от отдел „ Строителен надзор “ Добри Д., Жечо Ж. и Момчил Б., като последният е с мярка за неотклонение парична гаранция. Те са обвинени за това, че с цел да принудят лице да се разпореди със сума от 15 000 лева, са го заплашили с увреждане на имуществото – срутване на неподвижен парцел, под претекст, че е противозаконен. 
Варненският областен съд е определил задържане под стража по отношение на Добри и Жечо. Двамата апелираха ограниченията за неотклонение пред Апелативния съд.
Според отбраната на Добри Д., очевидците и останалите обвинени са отрекли, че познават общинския чиновник и че той е взел участие в закононарушението. Освен това, той отишъл на инспекция за нелегално строителство по предписание на ръководителя си и бил съпроводен от собствен сътрудник. 
Прокуратурата изведе заплахата Добри да се укрие или извърши закононарушение освен от съответния случай, а от това, че проверява по-мащабна незаконна активност. 
Апелативният съд не показа довода за липса на обосновано съмнение за съпричастност на Добри Д. към незаконната активност. Доказателствата дават учредения на прокуратурата да му повдигне обвиняване в изнудване. Свидетелски показания и писмени доказателства обосновават догатката за авторството на действието. Съдът регистрира, че усложнената незаконна предприемчивост, ангажирането в нея на чиновник на Община Варна и длъжността, която той заема, биха му разрешили да затрудни следствието, в случай че е с по-лека мярка за неотклонение.
В настрана съвещание въззивната инстанция прегледа и жалбата на Жечо Ж.. Представителят на Апелативната прокуратура напомни, че плануваното от закона наказване от 5 до 15 години затвор, както и естеството на незаконната активност обосновават заплахата Жечо да се укрие или извърши закононарушение. Защитата обаче смята, че всички очевидци към този момент са разпитани. В изгода на настояването за по-лека мярка за неотклонение тя посочи тежкото фамилно състояние на обвинения – заболели родители, за които той би трябвало да поставя грижи. 
Съдебният състав реши, че събраните доказателства обосновават извода за неговата съпричастност. Въззивната инстанция показа причините на Варненския областен съд, че при по-лека мярка за процесуална насила, има заплаха от оказване на влияние при събирането на доказателства. По отношение на здравословното положение на родителите на Жечо, съдът установи, че той не е единственият, който може да им оказва помощ.
Определенията, с които Варненският апелативен съд отхвърли да промени ограниченията за неотклонение на обвинените за изнудване Жечо Ж. и Добри Д., са дефинитивни. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР