В дупнишкото село Джерман подновяват протестите си срещу изготвения преди

...
В дупнишкото село Джерман подновяват протестите си срещу изготвения преди
Коментари Харесай

Джерман се вдига на бунт срещу депо за отпадъци

В дупнишкото село Джерман възобновяват митингите си против направения преди 6 години план за създаване на хранилище за преправка на боклуци край селото, оповестиха от сдружението „ Бъдеще за Джерман “.
За 11 ч. през днешния ден е оповестено началото на протест в центъра на селото, след което участниците ще блокират за малко основен път Е-79. Организаторите са поканили и чакат и премиера Бойко Борисов.

Местните поданици, подкрепяни от тези от прилежащото Крайни дол, са изрично срещу в местността Спротива, на терен от към 200 декара да се построи хранилище, в което ще се преработват отпадъците от 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно.

„ Недопустимо е в такава непосредственост до крайните махали на селото, директно до река Джерман и до автомагистрала Струма да се построява такава апаратура. Това би довело до съществени екологични вреди и проблеми “, споделя ръководителят на съдружие „ Бъдеще за Джерман “ Борислав Тасков по БНР.

„ В разбора и мнението за преместването на автомагистрала Струма в този сектор 3 километра е преместена от западния на източния бряг на река Джерман, там е записано: не може да се строи оборудване, не може да се строи път. А това са го писали най-хубавите геолози от Минно-геоложкия институт в България, катедра „ Геология “, техният екип е правил това мнение. И част от това мнение имам аз, то е направено, несъмнено, за автомагистралата, че не може да мине. Но откакто не може да мине път, по какъв начин тогава на този терен ще има десетки пъти по тежко оборудване, каквото е едно хранилище със стотици хиляди тонове боклуци “, аргументира се Тасков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР