В духа на световния месец за борба с рака на

...
В духа на световния месец за борба с рака на
Коментари Харесай

Проектът MaXIMA – инвестиция в иновациите и българския научен потенциал


В духа на международния месец за битка с рака на гърдата, Христо Христов – заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, показа през днешния ден европейското финансиране на реформаторски решения в региона на науката и медицината в страната. Той поздрави учените от Техническия университет във Варна, ръководещи туининг плана MaXIMA, за това, че утвърждават страната ни като център на научноизследователската и развойна активност в Европа. Проектът, финансиран от Европейския съюз, цели да понижи смъртността при наранени от рак на гърдата – болест, която лишава хиляди човешки животи – като даде на здравната общественост опция за възстановяване техниките за ранна диагностика, съобщи пресофисът на Европейска комисия.

Доц. доктор инж. Кристина Близнакова, координатор на план MaXIMA, описа за предстоящите резултати от неуморната работа на екипа в посока възстановяване на техниките за диагностика. Екипът се концентрира върху основаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и потреблението им за рационализиране на актуалните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография.

„ Вярвам в капацитета на младите ни учени и приноса на България в създаването на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм желала да работя в родната си страна – с помощта на множеството европейски вложения, у нас се завръщат редица отлични учени с готовност да развиват научна активност в България. Сигурна съм, че вложенията в научни проучвания в страната занапред ще се усилват, защото фрагментите, които сътворяваме, са цялостни с скъпи хрумвания и възторг “ – сподели доцент Близнакова.

Една от 8 дами в Европа е наранена от рак на гърдата. Ежегодно заболяването лишава към 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва международният месец за битка с рак на гърдата, който също по този начин припомня за страшната статистика и неимоверните старания на пациентите да се преборят с тази евентуално смъртоносна болест.

„ Европейският съюз има вяра в концепциите, които трансформират света. Инвестициите в здравния бранш и планове като MaXIMA водят до основаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат изгода пациенти в цяла Европа. Еврофинансирането води до нововъведения в региона и основава предпоставки за стопански напредък и нови работни места “ – добави Христо Христов.

Проектът MaXIMA, осъществен по стратегия Хоризонт 2020, се реализира в партньорство с одобрени университети в Белгия и Италия. За цялостната му концепция има заслуга точно доцент Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и притежател на влиятелната интернационална премия „ Мария Кюри “. MaXIMA е част от дългогодишната работа на доцент Близнакова и екипа й, които употребяват новаторски биоинженерни техники и компютърно моделиране, с цел да подкрепят ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. Също по този начин те основават база данни, която се обновява непрестанно, а досега съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички проучвателен групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика. Европейски Съюз влага в здравни планове, като MaXIМА, тъй като те разрешават на учените да реализират концепциите си и да вземат решение едни от най-важните въпроси на обществото. Проектът завършва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат налични за компании, разработващи здравна техника за образна диагностика за усъвършенстването й.

Проектът MaXIMA е финансиран по стратегия Хоризонт 2020 на Европейския съюз. Общата стойност е 998 050 евро. Основната цел на MaXIMA е повишение на научния и новаторски потенциал на Технически Университет във Варна в региона на компютърното моделиране на злокачествени тумори, които могат да бъдат употребявани за възстановяване на актуалните техники за ранна диагностика на рак на гърдата, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Последните две са реформаторски способи, потреблението на които би асъдействало за ранното разкриване на рак на гърдата и своевременното му лекуване, което ще понижи смъртността от болестта. Като част от плана е основана база данни с 3D туморни модели и софтуерно приложение, което употребява тези модели, с цел да сътвори симулационен облик с доста по-добро диагностично качество. MaXIMA има капацитета да докара до спасяването на редица животи посредством нововъведенията, които предлага в ранната диагностика на рака на гърдата.

#investEU е акция на Европейската комисия, която показва многочислените благоприятни условия, които Европейският съюз реализира в поддръжка на новите хрумвания, предлагайки финансиране без възрастови граници, с цел да модернизира, свърже и развие обществото, в което живеем. Чрез вложенията си Европейски Съюз цели да подкрепи растежа на стопанската система, да сътвори нови работни места и да притегли капитал от частния бранш, с цел да построи по-добро бъдеще за европейските жители. Еврофинансирането дава началото на усъвършенствания, които имат значение за всекидневието на всеки от нас през днешния ден и ни оказват помощ да се оправим с провокациите на бъдещето: по-добро обучение, осъвременено опазване на здравето, зелена сила, нови способи за превоз, технологии и доста други. Информационната акция #investEU, която започва през 2017 година от Генерална дирекция Комуникации на Европейска комисия, цели да покаже действителния резултат от европейското финансиране върху същински хора и планове.

Повече информация по тематиката можете да намерите тук: http://europa.eu/investeu/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР