В духа на актуалната тема Северна Македония малка потребителска кошница

...
В духа на актуалната тема Северна Македония малка потребителска кошница
Коментари Харесай

Потрошувачка кошничка

В духа на настоящата тематика „ Северна Македония ” „ дребна потребителска кошница ” в превод е „ потрошувачка кошничка ”. Звучи смешно, само че и съдбоносно. Защото става дума за парите, които потребителят – „ потрошувач ”, безусловно наложително харчи, с цел да оцелее – за ток, вода и отопление, за храни и питиета, превоз, медикаменти и първичен „ разкош ” като тоалетна хартия.

 

Тази кошничка мери действителната инфлация, същинското обедняване,  а не онази макроикономическата на Национален статистически институт, която е с претенцията да размера всичко.

Малката кошница в действителност демонстрира същинската дупка в джоба, до момента в който огромната е като за пред света, тъй като марулята е поскъпнала, само че пианото е поевтиняло и представяният резултат е по-поносим за тези, които ядат единствено марули.

Малката кошница е кирливата риза, неразрешена за проявление. Но тя въпреки всичко се следи от КНСБ. И включва 479 хранителни, нехранителни артикули и услуги (без консумация на алкохол и тютюн). Съставът й е образуван по  критериите: паричните разноски да с най-голямо тегло в бюджета на нискодоходните български семейства и стоките и услугите да съставляват минимума, без който е невероятно естественото физическо и обществено битие.

От сметките на синдиката най-често излиза, че за естествен човешки живот на месец трябват най-малко 3-4 минимални заплати или пенсии.  

Има обаче и потребителска „ торбичка ”. Тази дни я напълни легендарната икономистка и синдикалистка Мика Зайкова, която дружно с ефирен екип си напазарува за месеца.

ОИ след този пазар Мика пресметна, че от ноември 2021 година до момента растежът на най-евтините и най-употребявани хранителни артикули и зеленчуци  е 28%.

А съгласно приспивната ария на формалната статистика повишаването е под 8 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР