В друг обрат в сагата за OpenAI, която бушува през

...
В друг обрат в сагата за OpenAI, която бушува през
Коментари Харесай

Microsoft грабва Сам Олтман и бивши колеги от OpenAI, за да сформират свой собствен изследователски екип за AI

В различен поврат в сагата за OpenAI, която бушува през уикенда, Microsoft нахлу и нае Сам Олтман и Грег Брокман тъкмо откакто OpenAI удостовери Алтман няма да се завърне, разгласи основният изпълнителен шеф Сатя Надела в обява на X.

Двойката, дружно с сътрудници, се причисляват към Microsoft, „ с цел да управляват нов проучвателен екип за напреднали AI “. Надела добави, че Microsoft „ остават ангажирани с нашето партньорство с OpenAI “, само че този ход наподобява голям хедж за този залог. Това също значи, че огромна част от гения на OpenAI може да се реалокира в Microsoft, което може да спре напредъка на необятно потребления артикул ChatGPT.

Олтман значително резервира безмълвие, откогато новината за уволнението му падна в петък, с изключение на да благодарим на сътрудниците от OpenAI за тяхната поддръжка. Той обаче удостовери наемането си от Microsoft, като сподели на X, че „ задачата продължава “. В отговор на тази обява Надела сподели, че е " супер разчувствуван ", че Алтман е основен изпълнителен шеф на новата група. „ През годините научихме доста за това по какъв начин да дадем на създателите и иноваторите пространство за създаване на самостоятелни идентичности и култури в Microsoft, в това число GitHub, Mojang Studios “, добави той.

Назначаването беше оповестено малко след беше препоръчано, че Altman може да се върне към OpenAI след неочакваното му уволняване в петък. Това беше предшествано от изблик на поддръжка за Алтман от чиновници на OpenAI, доста от които споделиха сърца в обществените медии.

Разговорите сред страните се провалиха и след това OpenAI сподели, че Алтман (и съоснователят Грег Брокман) няма да се върне, съгласно отчетите. Вместо това се оповестява, че съоснователят на Twitch Емет Шиър е назначен за нов основен изпълнителен шеф на OpenAI.

Историята евентуално надалеч не е завършила, защото потвърждението за уволнението на Алтман и последвалото наемане от Microsoft повдигат голям брой въпроси. Microsoft е вложила 13 милиарда $ и има 49 % дял в сегмента с облага на OpenAI и неотдавна показа своя асистент Copilot AI, който се зарежда от технологията на OpenAI.

Въпреки това OpenAI има странна „ лимитирана облага “ корпоративна конструкция с организация както с облага, по този начин и с нестопанска цел, която оказва въздействие върху вложенията на Microsoft. И макар думите на Надела, партньорството с OpenAI без подозрение ще бъде наранено от това, че Microsoft има собствен личен проучвателен екип за изкуствен интелект – изключително откакто той ще бъде управителен от някогашния основен изпълнителен шеф на OpenAI. С всичко това очаквайте по-нататъшно развиване.

Актуализация на 20 ноември 2023 година в 8:42 ч. ET : Съоснователят на OpenAI, член на борда и основен академик Иля Суцкевер пусна изказване по отношение на последните развития: „ Дълбоко скърбя за присъединяване си в дейностите на борда. Никога не съм имал желание да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме дружно, и ще направя всичко допустимо, с цел да събера още веднъж компанията “, написа той на X. Вижте коментарите


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР