В древно място за погребение, открито от археолозите в китайската

...
В древно място за погребение, открито от археолозите в китайската
Коментари Харесай

Еликсир на безсмъртието бе открит в древна китайска гробница

В антично място за заравяне, намерено от археолозите в китайската провинция Хенан, бе открита бронзова каничка с именития " балсам на безсмъртието ", който неведнъж се загатва в даоистки легенди, само че към момента не е откриван от учени в действителността, съобщи BBC Русия.
Могилата от епохата на Западната династия Хан (202 година пр.н.е. - 8 година н. е.) е открита през октомври предходната година в град Лоян – както и 3,5-литровата кана с незнайно наличие. Тъй като течността излъчвала лек мирис на алкохол, учените решили, че са се натъкнали на античен съд с вино.
Анализът обаче посочил, че напитката съставлява примес от индийски нитрат и разтвор на алуминиев камък. Според ръководителя на разкопките Пан Фушон, тези субстанции са разказани в античната даоистка литература като съществени съставки на елексира, който подарява величие.
Ши Цзянчжен, шеф на Института за културни реликви и археология в Лоян, съобщи: " Течността е огромна полезност по отношение на проучването на опитите на античните китайци за това по какъв начин да се реализира величие и еволюцията на китайската цивилизация като цяло ".
В допълнение към каната с елексира в погребалната повърхност от 210 квадратни метра, са открити и други бронзови артефакти, както и изписани глинени съдове и нефрит. Останките на почитан представител на китайската династия също са добре непокътнати.
Еликсир на живота
Еликсирът на безсмъртието, останал недокоснат повече от две хиляди години, е съвсем транспарантна течност с леко жълтеникав нюанс. Не е изненадващо, че в началото археолозите са го взели за алкохол - в такива антични погребални камери постоянно могат да се открият съдове с вино, създадено от ориз и зърна от сорго.
Напитката е била излята в стъклен съд и е стартирало проучване на нейния състав. Тогава се оказало, че това въобще не е алкохол, а примес от калиев нитрат и алунит – в добавка с някои други примеси.
В момента калиевия нитрат се употребява необятно в индустрията - по-специално за производството на фойерверки и торове. Но, в композиция с алунита, той се среща в няколко антични даоистки текста - в изложение на рецепта за митичния " балсам на живота ".
Споменаването на такова пиво, което дава величие на индивида, който пие от него, може да се срещне в доста антични култури. В античната китайска версия в състава му влизат също злато, живак, арсен и други негодни за консумация и даже токсични субстанции.
Всъщност, както означават учените въз основа на антични текстове, не знаем сигурно дали някой в действителност е пил от този балсам или е бил единствено част от погребалния обред и е трябвало да даде на умрелия безконечен живот след гибелта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР