В Древния Египет хората вярвали, че преди да попаднат в

...
В Древния Египет хората вярвали, че преди да попаднат в
Коментари Харесай

В Египет археолози откриха път към... света на мъртвите

В Древния Египет хората вярвали, че преди да попаднат в задгробния свят, покойниците би трябвало да преминат през сурови тествания. Археолозите са разкрили точно тази пътека с трудности, написа pochivkata.blitz.bg.

Полско - египетска археологическа група е разкрила пътя към страната на мъртвите, който бил построен особено за фараон Джосер. Той е управлявал през 2648 - 2667 година преди нашата епоха.

Именно на този фараон се приписва строителството на най-първата пирамида в Египет.

По време на разкопките на пирамидата му археолозите са разкрили система от изкопи и няколко десетки мумии. Самите мумии са били неприятно съхранени и очевидно не са принадлежали на висши сановници.

В рова е имало преходи и стълби, а също по този начин и ниши с незнайно предопределение.

Според египетските вярвания, пътят към задгробния живот бил сложен и рисков. Преди умрелият да може да се наслаждения на безконечния живот, трябвало да минат през тествания, с цел да си заслужат това.

" Сухият трап е евентуално прототип на този път, през който фараонът трябвало да премине, с цел да доближи безконечния живот. Това е точно пътят с трудностите, охраняван от рискови същества ", считат археолозите.



В едно от пространствата на рова учените са намерили обреден харпун със змия.

Ето какво разкрива ръководителят на групата Камил Курашкевич:

" Това оръжие би могло или да е едно от очакващите фараона тествания, или пък е служело за негова отбрана. "

Намерените уреди потвърждават, че някои от вярванията, свързани със задгробен живот в Египет, са били отразени и в действителността.



При това първите текстове и надписи, описващи пътя на фараона към задгробния живот, са почнали да се появяват навътре в пирамидите едвам след няколкостотин години след ръководството на Джосер.

Археолозите допускат, че свитъците или не са се съхранили до наши дни, или са били откраднати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР