В древна Гърция е имало много учения, които остават актуални

...
В древна Гърция е имало много учения, които остават актуални
Коментари Харесай

5 неща, които е добре да си откраднем от философите-циници

В антична Гърция е имало доста учения, които остават настоящи и през днешния ден. Циниците, обаче, се открояват на фона на благородните стоици и жизнелюбивите епикурейци с това, че слагат под подозрение публичните устои. Смисълът на това не е в хулиганстването, а в придобиването на вътрешна независимост и заради това доближаване до разбирането на нещата.
Циниците се интересували повече от етиката на всекидневието и мястото на индивида в света, в сравнение с от висшата доктрина. Затова учените, с цел да схванат циничните хрумвания, трябвало да ги потвърдят на процедура - посредством разнообразни практики, които освобождават душата. Не всички издържали. Твърде скромните и незадоволително калените избягали. Ето какво циниците включвали в своята философия.
1. Не се привързвайте към местата
Идеята за закупуване на жилище с ипотека би изглеждала нелепа за циниците. Самите те пътували доста и нощували на разнообразни места. Идеалът за рискова самодостатъчност се наричаше автархия - т.е. обстановка, при която зависимостта от външни условия е минимална. Циниците вярвали, че мислителят, отдалечавайки се от обществото, може по-добре да го види и разбере.
Докато в предишното притежаването на личен дом и „ изселването “ е било причина за триумф и благосъстояние, през днешния ден това към този момент не е по този начин, само че подвижността се цени. Съвсем в идеалите на циниците.
2. Не би трябвало да зависиш от материалните полезности
Диоген е споделил, че когато вижда владетели, лекари или философи, му се коства, че индивидът е най-интелигентният от живите същества, само че когато среща тълкуватели на сънища, гадатели или хора, които им имат вяра, както и такива, които се хвалят със популярност или благосъстояние, тогава му се коства, че нищо не може да бъде по-глупаво от човек.
3. Укрепване на тялото и духа
За да стане самостоятелен и да води номадски метод на живот, човек би трябвало да има избран закалка. Циниците вярвали, че самоограничаването укрепва духа, правейки индивида по-силен. Следователно те освен се отказвали от комфорта, само че и непрекъснато търсели нови компликации. И били откровено щастливи, когато разбрали, че човек може да стигне до още по-голяма елементарност. Циниците нарекли такова сурово отношение към себе си аскетизъм.
4. Не се покланяйте пред властващите и престижите
Много хора знаят историята за това по какъв начин Александър Велики е пристигнал да посети Диоген и споделил, че може да изиска всичко. Философът в действителност помолил, без никакво терзание: „ Не не ми закривай слънцето “.
Спорът непосредствено с управляващите не постоянно е вероятен и не във всички обстановки, от време на време може да бъде прекомерно безценен. Но това, което тъкмо можете да се направи, е да се откажете от автоцензурата - т.е. да спрете да се ограничавате в дейности и волеизявления. Това разрешава намерено публично разискване на избрани проблеми, вместо да ги прикривате. Освен това не трябва да се пробвате да изказвате снизхождение на управляващите - няма значение дали става въпрос за шефа, или за неофициалния водач в компанията.
5. Отхвърляне на условностите
Циниците постоянно удивляват своите съграждани, като вършат странни неща или се държат несъответстващо на публични места. Смисълът на тези дейности е да покаже относителността на разпоредбите, да се преодолее страха от нарушаванията и да се измести фокуса на вниманието от външните елементи към живота в мозъка и душата.
Например човек, който излиза в двора на офис постройка, с цел да пуши цигара или да приказва по телефона, се смята за обикновено. И някой, който реши просто да стои няколко минути и безмълвно да се взира в стената, ще наподобява необичайно. Затова мнозина, с цел да останат уединено с мислите си и да разтоварят главите си, би трябвало да се преструват, че вършат нещо.
Опитайте се да не се криете зад нищо в такава обстановка. Възрастните хора в близост към момента е малко евентуално да разясняват това. Но Диоген би бил удовлетворен от вас.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР