В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20

...
В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20
Коментари Харесай

Служители на ГКПП Табановце са заподозрени в корупция

В домовете и колите на обвинените са открити към 20 хиляди евр

След вчерашната акция на граничния пункт на сръбско-македонската граница Табановце, през днешния ден от Министерство на вътрешните работи в Северна Македония оповестиха, че 12 чиновници на граничния пункт са обвинени в " незаконно съдружие ", " приемане на рушвет " и " корист със служебно състояние и власт ".

В домовете и колите на обвинените са открити към 20 хиляди евро. Разследването се води от отраслов прокурор от Прокуратурата по проведена престъпност и корупция.

„ След следствието на началника, неговият заместител и още 10 полицейски чиновници в Граничен контролно-пропусквателен пункт Табановце, в това число началника на промяната са били открити доказателства за присъединяване им в незаконни действия, а по време на обиските са били открити предмети, за които има подозрения, че са добити посредством приемане на подкупи и корист със служебно състояние и власт ”, оповестиха от Министерство на вътрешните работи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според следствието членовете на проведената незаконна група са работили интензивно на Граничен контролно-пропусквателен пункт Табановце от септември 2020 година „ Всеки е имал тъкмо избрана роля ", допълват от полицията.

От прокуратурата прецизират, че част от обвинените служители на реда, които са работили на паспортен надзор, са вземали подкупи от жители, на които са липсвали зелена карта, пълномощие за МПС, паспорт, шофьорска брошура и други

„ Първият обвинен като шеф промяна е упълномощил или е въздействал на другите трима обвинени да бъдат назначени на работа в коридори, където има по-висока периодичност на влизане и излизане на пасажери от страната. Трима от тях, служители на реда, извършващи паспортен надзор, имали за задача да изискат и получат сред 5 и 30 евро, с цел да пропущат МПС, които не имат зелена карта за влизане и за излизане от страната, пълномощие за ръководство на МПС, документи за пътешестване, шофьорски книжки или други наложителни документи. Така от началото на 2020 година до 25 декември 2022 година те неколкократно са получавали подкупи, като от получените средства всеки месец са давали по 150 евро на шеф промяната “, оповестяват от прокуратурата.

От Министерство на вътрешните работи в Северна Македония разпространиха видео от интервенцията и претърсванията на 25 декември в домовете на обвинените, по време на които са открити и конфискувани общо 16 413 евро, 219 195 денара, 60 швейцарски франка и 375 сръбски динара, 23 броя муниции с диаметър 9 мм, дарове и други движимости, които ще бъдат употребявани в наказателното произвеждане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР