В Дома на културата Борис Христов“ бе открита официално Национална

...
В Дома на културата Борис Христов“ бе открита официално Национална
Коментари Харесай

Младежи от цяла България учредиха в Пловдив Национален ученически парламент

В Дома на културата „ Борис Христов “ бе открита публично Национална среща на ученическите препоръки.

Организатор е Асоциация „ Голям Брат Голяма Сестра – България “.  В двудневната среща (15-16.04) вземат участие младежи от цялата страна, интензивно участващи в живота на своите учебни заведения, учители и просветителни служащи, доброволци и деятели в юношески организации и неофициални групи, както и представители на институции, виновни за взимане на решения и образуване на политики в региона на образованието, младежта и децата. Събитието бе отлагано няколко пъти поради коронавирус пандемията и въведените ограничавания, само че през днешния ден основателят на форума – Димитър Фердинандов, някогашен ученик на ЕГ “Пловдив “, а понастоящем студент в чужбина, откри срещата в препълнената с усмихнати младежи зала на Дома на културата.

Целта на Националната срещата е да инициира разговор сред младежите и институциите по въпросите за ученическото самоуправление на национално ниво, да насочи рекомендации към виновните лица за институционализиране и самопризнание на ученическите препоръки на национално равнище и да образува обединен народен училищен орган (Национален училищен парламент), който да пази правата, позицията и ползите на всички възпитаници на локално, национално и интернационално равнище.

От името на община Пловдив, одобрение към участниците насочи Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм. Обръщение към младежите направи и Лена Карналова – изп.- шеф на асоциация „ Голям брат Голяма сестра- България “, уредник на събитието. Сред гостите на откриването бяха националният представител Ивайло Старибратов, Антоанета Пакова – шеф на РУО – Пловдив, Николай Радев – шеф на ЕГ „ Пловдив “ и доста други.

„ Радостен съм, че на мен се падна достойнството да бъда посетител на Националната среща на ученическите препоръки, тъй като съм на 33 години и не е толкоз от дълго време времето, в което съм бил в гимназията и добре помня проблемите, които един младеж среща в общуването си с институциите. Винаги е редно да преглеждаме нещата в две направления. От една страна, имаме доста младежи, които могат да са „ свежия полъх “ и действително да допринесат за възстановяване на своя град, своето село, на своята страна, само че нямат достъп до институциите, никой не ги чува, няма действителен резултат върху метода, по който се взимат решенията. Има и противоположния образец – има и такива, които не се интересуват и с годините влизат трайно в този цикъл на мудност и индиферентност. Затова е значимо, че през днешния ден основната дума е „ овластяване “, само че не в нейната негативна конотация като достъп до власт, а онази градивна мощ, която води до позитивни промени към по-добро, към по-добър живот. Радвам се, че този Национален училищен парламент се основава тъкмо в Пловдив, тъй като на Европейската столица на културата ѝ отива дейни младежи да създадат своя привет към останалата част на България от тук и да създадат значимата крачка за по-добър разговор сред младежите и институциите. Поздравявам госпожа Карналова, по тази причина че организацията ѝ работи към този момент 15 години да развива тази нова за страната ни и толкоз известна по света полезност, каквато е доброволчеството “, сподели в приветствието си Пламен Панов.

В панелите през двата дни вземат участие: Михаил Балабанов – изп.директор на Център за развиване на човешките запаси, Лилия Топалова – гл. специалист в дирекция „ Младежки политики на Министерство на младежта и спорта, доцент Манол Манолов – консултант на Министъра на образованието, Людмил Вълков от Представителството на Европейска комисия в България, Мирослав Цеков, Национален юношески конгрес и представители на училищен препоръки от страната.

Срещата е втора фаза на Проект „ Създаване на Национален училищен парламент “, целящ подобряването на ученическото самоуправление в България, финансиран по Програма „ Еразъм+ ” на Европейската комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР