В долината на река Йордан откриха произведения на изкуството, които

...
В долината на река Йордан откриха произведения на изкуството, които
Коментари Харесай

Археолози откриха царско съкровище в Йордания

В долината на река Йордан откриха творби на изкуството, които са украсявали царски замък. Откритието е на екип от археолози от университета в Сидни, оповестява БГНЕС. Находките са открити на територията на античния град Пела.

Сред руините на огромна каменна постройка екипът от австралийски археолози е зафиксирал " изключителни " артефакти. Намерени са произведения от дърво, керамика, слонова кост, стъкло и метал.

Вещите са били част от първокласна резиденция от късната бронзова ера. Учените считат, че тя е била част от двореца на тогавашния държател. Сградата е с размери 30 на 30 метра. Анализът демонстрира, че към 800 година прочие Хр всички пространства са били унищожени от пожар. Екипът специалисти от Австралия споделя за още няколко стаи в големия комплекс. В тях са открити огромен брой керамични съдове.

През годините на разкопките специалистите са разкрили повече от 45 стаи. Помещенията са употребявани за слагане на тъкачни машини, предпазване на масло, зърно и шлифовъчни камъни. Разкопани са и монументални входове и кухни. Мощни врати и каменни тераси, съгласно археолозите, датират от 3200-2800. пр.н.е. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР