В документалния филм на HBO Becoming Warren Buffett“, легендарният инвеститор

...
В документалния филм на HBO Becoming Warren Buffett“, легендарният инвеститор
Коментари Харесай

Инвестирайте в себе си

В документалния филм на HBO „ Becoming Warren Buffett “, именитият вложител предава няколко житейски урока на група гимназисти за това значимо е човек да бъде добър с останалите, с цел да реализира триумф в бизнеса.

Този урок Бъфет е научил от своя татко, като той го назовава „ правилото на вътрешната оценка “.

„ Начинът, по които се държат хората с останалите, зависи от това дали оценката им за самите тях идва от вътрешната страна или извън. Животът ви е добър, когато сте удовлетворени от вътрешната си оценка “, споделя Бъфет на гимназистите. 

С други думи, когато човек се концентрира върху вътрешната си оценка, той може да следва персоналните си вярвания, полезности и идеали и да взема решения въз основа на тях. Това е по-добрият вид от живота, основан на външната оценка, при която мярката за триумф е непознатото мнение – метода, по които другите ви възприемат. Това нормално води до лакомия и жадност за власт.

Бъфет несъмнено живее живота си съгласно вътрешната си оценка – той прави освен това, което счита за вярно, само че и това, което е от най-голяма изгода за него самия. Натрупаното от Бъфет благосъстояние е доказателство за  триумфа на този метод и в бизнеса.

При някои хора прекосяването от външна към вътрешна оценка може да изисква няколко промени в държанието и ежедневните им привички.

Правете бизнес с верните хора.

„ След няколко неверни решения осъзнах, че би трябвало да върша бизнес единствено с хора на които се удивлявам, вярвам и одобрявам. “, споделя Оракулът от Омаха.

Защо е толкоз значимо да имате положително връзки с хората, с които вършиме бизнес? Според Бъфет отговорът е повече от явен: „ Никога не съм сключвал добра договорка с неприятен човек “.

Концентрирайте се върху нещата, които в действителност имат значение

Бъфет от доста от дълго време знае, че най-ценното нещо, с което разполага всеки човек, е времето. За това той е отделил доста старания, с цел да усъвършенства умеенето си да построява граници сред себе си и останалите.

„ Разликата сред сполучливите и в действителност сполучливите хора е, че вторите споделят „ не “ на съвсем всичко “, споделя Бъфет.

Тази концепция е непосредствено обвързана с вътрешната ни оценка. Когато опростяваме живота си, казвайки „ не “ още веднъж и още веднъж на неща, които заслужават нашето време и внимание, ние можем да се фокусираме върху това да споделяме „ да “ на дребното неща, които в действителност имат значение.

Инвестирайте в себе си

Никога не би трябвало да спирате да търсите нови познания и умения, тъй като съгласно Бъфет „ най-хубавото нещо, което може да извършите, е да инвестирате в себе си “.

„ Ако имате някакъв гений и влагате време и старания за неговото развиване, то тази инвестиция ще ви се отплати десетократно “, споделя Бъфет.

 ...................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР