В документален филм, излъчен по Канал 4 на Британската телевизия,

...
В документален филм, излъчен по Канал 4 на Британската телевизия,
Коментари Харесай

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

В документален филм, излъчен по Канал 4 на Британската телевизия, археолози показват нови доказателства, описващи по какъв начин е издигната Голямата пирамида в Гиза. Откритието идва от папирус, открит в античното пристанище Уади ал-Ярф на Червено море.

Сред документите, открити там през последните шест години, френско-египетски екип открива дневникът на Мерер, един от управниците, взели участие в градежа на Хеопсовата пирамида. Учените съумяват да реконструират три месеца от живота на античния египтянин. Документите са на възраст повече от 4500 години – едни от най-старите папируси, открити до момента. Те ни дават опция да надникнем в живота на египтяните по времето на фараона Хуфу (по-известен с гръцкото име Хеопс) и са единственото сведение от първо лице за градежа на Голямата пирамида.

Хеопсовата пирамида е най-старото от Седемте чудеса на античния свят и последното останало от тях. Строежът ѝ е лишил 20 години и е завършил към 2560 година прочие н. е. В момента тя е 139 метра висока, направена от варовик от кариерите на Тора, оттатък реката от Гиза, и гранит от Асуан, ситуиран на 800 километра на юг. Как са били превозени тези камъни от дълго време е предмет на разногласия. Поне до откриването на папируса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР