В документа, публикуван от американското министерство на финансите, в графата

...
В документа, публикуван от американското министерство на финансите, в графата
Коментари Харесай

Рекорд! Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

В документа, оповестен от американското министерство на финансите, в графата " общ държавен дълг " е посочена сумата от 30,012 трилиона $. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия интервал на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от предстоящото. Това е резултат от федералните разноски в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ за разширение на компенсациите за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 година стопанската система на Съединени американски щати означи внезапно възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите изясняват това с разпространяването на варианта " Омикрон ", високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 година - най-високото равнище от 1982 година насам) и проблемите в световните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) стопанската система на Съединени американски щати се сви с 3,5 % - първият спад след финансовата рецесия от 2008 година и най-значителният от 1946 година насам (тогава Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 11,6 %). В края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният запас предвижда напредък от 5,5%. Заради продължаващата пандемия държавното управление на Съединени американски щати е насила да взема от ден на ден и повече заеми - в края на 2021 година държавният дълг мина прага от 29 трилиона $ (около 125% от БВП).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР