В документ от 158 страници Унгария атакува точка по точка

...
В документ от 158 страници Унгария атакува точка по точка
Коментари Харесай

В 158 страници Унгария обяснява на ЕС защо не нарушава върховенството на закона

В документ от 158 страници Унгария нападна точка по точка изказванията на Европейския съюз за оттегляне от демокрацията.

Документът бе оповестен малко преди първото чуване в границите на инспекцията дали Унгария нарушава законността, така наречен следствие по член 7 от Договора за Европейски Съюз, инициирано от Европейския парламент. Най-строгото наказване по него може да бъде отнемане на Будапеща от право на глас в Европейски Съюз, само че за това е належащо единогласие, а Полша, против която е заведена същата процедура, и Унгария си дадоха обещание да се пазят.

В документа Будапеща още веднъж декларира за какво счита, че процедурата е неоснователна и насочва предизвикателство към юридическата основа и претекстовете за нея.

" Унгарското държавно управление счита, че резолюцията на Европейския парламент е политически стимулирана, предубедена и фактологично неточна в доста аспекти и затова заключенията й са неоснователни. Освен това се отнася до редица въпроси, които очевидно попадат отвън законния обсег на процедурата ", се споделя в документа.

Позиция на унгарското държавно управление за резолюцията на Европейския парламент Според унгарското държавно управление методът за пресмятане на гласовете при приемането на резолюцията нарушава съществени процедурни правила и затова тя е невалидна. Припомня се, че държавното управление стартира дейности в Съда на Европейски Съюз с искане за отменяне на резолюцията. Твърди се, че в случай че броят на въздържалите се е бил обмислен като подадени гласове, резолюцията е нямало да се одобри.

Според документа човешкото достолепие, демокрацията, върховенството на закона, равенството, зачитането на човешките права и правата на малцинствата са полезности, залегнали в главния закон на страната и тя поддържа " комплицирана и ефикасна система от вътрешни институционални гаранции за отбрана на тези полезности ".

Унгарското държавно управление напомня, че съгласно член 4(2) от Договора за Европейски Съюз съюзът би трябвало да зачита националните идентичности на страните членки, залегнали в конституционните им структури. Общ обзор на конституционните права не е измежду пълномощията, предоставени на съюза от страните членки, се акцентира в документа.

Според унгарското държавно управление никое от изказванията, включени в стимулираното предложение на Европарламента, не демонстрира, че ще има очевиден риск от съществено нарушение на полезностите, залегнали в основата на Европейския съюз.

Анексът към документа показва точка по точка претекстовете на Европейския парламент (тук и тук), последвани от позицията и правните причини на унгарското държавно управление.

Твърденията за опасност за разделянето на управляващите не са обяснени в стимулираното предложение на Европейския парламент, те са политически предубедени, а конституционната традиция на всяка страна членка би трябвало да се зачита. В това отношение няма общи контрактувани европейски правила, които да се следват, се споделя в документа.

Подчертава се, че ще се отнася до наказателните процедури съгласно годишен отчет на Европейската комисия, оповестен през юли 2019 година, Унгария има единадесетия най-хубав резултат от 28 страни членки по брой отворени наказателни процедури към 31 декември 2018 година (50).

Твърди се, че разпоредбите за споровете на ползи и имуществените заявления на членовете на унгарския парламент са едни от най-стриктните в Европейски Съюз.

Унгарското държавно управление е ангажирано да дава еднакъв достъп до медийно наличие на всички, което се вижда от мощните правни и конституционни отбрани за медийната независимост в страната, няма цензура в интернет.

Подробно се изяснява проблема с Централноевропейския университет (повече четете тук) и се показва, че позицията на унгарското държавно управление за преместването му в Австрия е, че университетът е взел непринудено решение да напусне Унгария, която го е приела.

Във връзка с рецензиите за възбраната на курсове по обществени проучвания на пола (повече вижте тук) се отбелязва, че във всяка страна членка на Европейски Съюз правото на акредитация на университетски стратегии е от изключителната подготвеност на страната.

За законодателния пакет " Стоп Сорос " , който криминализира съдействието за незаконни мигранти и лимитира дейностите на неправителствени организации, (подробности можете да прочетете тук) се споделя: на парламентарните избори през 2018 година гласоподавателите дадоха болшинство от две трети на ръководещите и мощен мандат да вземат ограничения за отбрана на унгарската сигурност и стягане на наредбите против незаконната миграция. С този мандат Народното събрание е приел законодателния пакет " Стоп Сорос ", който дава отговор на растящата паника измежду унгарските гласоподаватели и жителите в Европа, че сигурността, и вътрешната, и външната, би трябвало да е главен приоритет. Позицията на унгарското държавно управление е, че като страна членка с външна шенгенска граница, Унгария поема изключително огромна тежест и отговорност да спре незаконната миграция и унгарският народ вярно чака държавното управление да предприеме всички ограничения против незаконната миграция и насърчаването й.

По мотив рецензиите за спазването на главните права на мигранти, търсещи леговище и бежанци, се показва, че целта на Унгария е да се оправи с аргументите за миграцията и да отбрани изцяло външните граници. Унгарската позиция е, че би трябвало да има отбрана за бягащите от гонене. В същото време актуалната мигрантска рецесия е посочила, че злоупотребите съставляват сериозна тежест за системата за даване на леговище и Унгария е мощно срещу тези злоупотреби, с цел да се съсредоточат всички нужни средства към тези, които в действителност се нуждаят от отбрана.

Унгария отхвърля изказванието, че криминализира бездомничеството и споделя, че за пръв път от политическия преход през 1989 година главният закон на страната включва наредба, насърчаваща полагането на грижи за хората без заслон. Посочва се, че са отворени нови центрове за даване на грижи, а потенциалът на тези в Будапеща се усилва.

Основният закон афишира обезпечаването на благоприятни условия за заслужен живот като цел на страната. За да се реализира тази цел страната би трябвало да подкрепя допустимо най-вече напъните за отбягване и понижаване на бездомничеството и за даване на съществени условия за живот, се споделя още в документа, съгласно който страната и локалните управляващи пробват да обезпечат настаняване за всеки без дом. Казва се обаче, че страната е задължена да обезпечава поддръжка и заслон на хората в потребност в обстановки, в които човешкият живот е директно заплашен.

Във връзка с изказванието, че стачките са неразрешени се споделя: не е правилно, че стачките са неразрешени за синдикатите, които са страни по съглашения, подписани с държавното управление, не е вярно, че професионални групи нямат право да стачкуват, а статистиките за разрешенията за стачки през 2011 година са взети отвън подтекста, което е мощно подвеждащо.

Пълният документ можете да видите в атачмънта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР