В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Мая Манолова и шефът на КЕВР кръстосаха шпаги за новата цена на газа

В отчетите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за повишение на цените на парното не се съдържа разбор за какво се постанова нарастването и не се вършат експертни оценки. Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти след съвещанието на КЕВР, където беше разискван отчет за цените на топлинната сила от 1 октомври.

" Факт е, че при повишението на цената природния газ се покачва и цената на парното по предписание, само че в случаите, когато цената на природния газ понижава, цената на парното остава същата ", добави Манолова. Тя даде за образец, че преди една година, когато цената на природния газ е спаднала с 8 %, това не се е отразило по никакъв метод на цената на парното.
Мая Манолова добави, че цената на природния газ през 2015 година е била равна на цената, която беше препоръчана на вчерашното съвещание на КЕВР.

Омбудсманът напомни, че от 1 юли 2015 година цената на природния газ е била 484 лева, до момента в който в този момент КЕВР предлага цена от 456 лева, само че като се прибавят разноските за транспорт и достъп цената става същата - 484 лева По думите й през юли 2015 година цената за парното на столичани е била 73,98 лева, до момента в който в този момент предлагането на КЕВР е за 92,80 лева " Разликата е 20 лева, или става дума за над 20 % разлика ", уточни Манолова. Тя пресметна, че инфлацията от 2015 година до момента е в границите на 5 %. Затова тя попита КЕВР за какво при една и съща цена на природния газ по отношение на 2015 година, в този момент цената на парното е с над 20 % по-висока.

Становището на омбудсмана е, че нарастването на природния газ не би трябвало да води до нарастване на цената на парното, тъй като тя и сега е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години.

Всички специалисти на националния омбудсман били поканени да отидат в съответните дирекции за природен газ и електрическа енергия, с цел да се срещнат с данните, които се подават от заявителите и да ги ревизират, съобщи от своя страна шефът на КЕВР Иван Иванов, след упреците на Манолова, че в отчетите на КЕВР липсва задоволително обосновка и доклад за покачването на цените на природния газ и топлинната сила. Иванов осведоми, че отчетите съдържат и комерсиална загадка и по тази причина разгласяването на тази информация предстои на наказания, в случай че обещано лице я разгласи обществено.

В отговор на това, че цената на парното е с 20 % по-висока спрямо 2015 година Иванов посочи, че " Топлофикация - София " от 2015 година до 2018 година е направила рационализация и замяна на турбини на обща стойност 60 млн. лв.. " Това са капиталови разноски, които не могат да не бъдат приети, тъй като се вършат, с цел да бъде подсигурено подаването на топлоенергия на потребителите ", добави Иванов. Той напомни, че до 2015 година хората са плащали така наречен " налог обществено успокоение ", което означавало, че при повишението на цената на природния газ цената на топлинната сила се е задържала за огромните градове. Но това е ставало за сметка на цената за електрическата енергия. Според ръководителя на КЕВР това е било извънредно незаслужено и заради тази причина е било анулирано. Освен това през 2015 година " Топлофикация-София " не е платила за квоти, до момента в който в този момент КЕВР признава 12 млн. лв., които са платени от столичното топлофикационно сдружение за въглеродните излъчвания и този разход също няма по какъв начин да не бъде приет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР