В доклада на Европейската комисия се констатира, че през последните

...
В доклада на Европейската комисия се констатира, че през последните
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Докладът на ЕК не само не ни успокоява, но ни мотивира още повече

В отчета на Европейската комисия се установи, че през последните 12 месеца България е траяла с напъните да извърши рекомендациите. Комисията смята, че три от тях към този момент са изпълнени – за независимостта на правосъдната власт, правната рамка и проведената престъпност. Това разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет във връзка констатациите в за напредъка на страната ни, който Европейска комисия разгласява през днешния ден.

„Необходимо е продължаването на мониторинга по останалите три, от общо 6 рекомендации. Но Европейска комисия установи забележителен прогрес във връзка с индикаторите, които към момента не са затворени“, добави вицепремиерът.

Еврокомисията смята, че в случай че България продължи с тези темпове, ще може да завърши механизма до края на мандата на актуалната комисия, акцентира Захариева.

Препоръчва се да продължи приемането на всеобхватно антикорупционно законодателство. Също по този начин, би трябвало с по-бързи темпове да продължи налагането на така наречен правосъдна карта за разпределението на делата, сподели още тя.

Вицепремиерът посочи, че страната ни получава позитивни оценки, свързани с рекомендациите по опазването на границата и публичните поръчки. „Там заключенията също са, че България е постигнала забележителен прогрес. Отчита се положително и работата на новия Висш правосъден съвет, сподели Екатерина Захариева.

„Този отчет освен не си успокоява, само че ни стимулира още по-силно да продължим работата по промяната в правосъдната система“, разяснява вицепремиерът. „Всяка година мониторинговите отчети се проучват и се употребяват за политически цели“, добави тя. „Призовавам всички институции и партии да работим дружно. Това е апел и към президентската институция“, сподели още Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос.

 thumb7_dsc_2278

Вътрешният министър Младен Маринов на собствен ред разяснява, че Министерство на вътрешните работи е получило положителна оценка за битката с проведената престъпност. „Това е резултат от старания, които са полагани взаимно с прокуратурата и по-специално със Специализираната прокуратура, в продължение на години“, сподели той. „Оценката е резултат и на доверието, което сме построили с партньорските служби“, добави вътрешният министър.

„Тези оценки ни карат да бъде още по отноворни и да продължим работата по тези индикатори. На първо място работим за сигурността на българските граждани“, акцентира вътрешният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР