В доклад, посветен на решаването на косовския въпрос, Центърът Уилсън,

...
В доклад, посветен на решаването на косовския въпрос, Центърът Уилсън,
Коментари Харесай

САЩ и ЕС трябва да се изправят пред дестабилизиращата външна политика на Сърбия

В отчет, отдаден на решаването на косовския въпрос, Центърът Уилсън, една от влиятелните университетски организации във Вашингтон, прави оценка, че Съединени американски щати и членовете на Европейския съюз би трябвало да оказват помощ за „ подсилване на суверенитета на Косово “ и че би трябвало да се попречи на Сърбия да популяризира въздействието на Русия и Китай на Балканите, написа белградската „ Политика “, съобщи организация „ Фокус “.

Авторите на документа, озаглавен „ Укрепване на суверенитета на Косово: за какво е значимо и какво би трябвало да се направи “, показват, че е налице неповторима опция за разрешаване на един от главните източници на междудържавно напрежение в Западните Балкани, като се има поради, че новото държавно управление е спечелило доста парламентарно болшинство в Прищина „ на платформа за прогрес и битка с корупцията “.

Както се показва, новата енергийна поддръжка на Съединени американски щати и Европейски Съюз е нужна за реализиране на задачата за съществуването на самостоятелни, мултиетнически страни и общества, които спокойно съжителстват в Западните Балкани.

В документа се твърди, че косовското държавно управление се ангажира с тези правила, до момента в който формален Белград – не.

Авторите считат, че Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да се изправят пред, както се твърди, „ все по -авторитарните управляващи на Сърбия и нейната дестабилизираща външна политика “.

Те изясняват, че западните страни, поради нейния размер и успеваемост на двустранната и многостранната дипломация, „ са дали на Сърбия привилегировано състояние измежду страните от Западните Балкани “, водени от опасенията, че Белград може да се окаже под по-голямо въздействие на Москва.

Оценява се обаче, че Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да упорстват Сърбия „ да дава отговор на същите стандарти в битката с корупцията, клептокрацията и към реализиране на демократизация, ценене на правата на малцинствата и районно общуване, което се изисква от другите страни от Западните Балкани “.

Експертите от Центъра „ Уилсън “ считат, че Сърбия „ дава опция за усилване въздействието на несвободните страни в Западните Балкани “ и че Русия и Китай я употребяват „ като средство за увеличение на личната си мощ и въздействие и подкопават изгодите, които Западът носи на Западните Балкани “.

В този подтекст се показва, че „ подновяването на уговорката за подсилване на суверенитета на Косово е едно от средствата, посредством които сътрудниците на Косово могат да изразят уговорката си към своя либерален сътрудник и да изразят кардинално отношение към сръбските нелиберални и дестабилизиращи дейности и опълчване на укрепването на военното съдействие с Русия и Китай “.

Текстът дава съответни рекомендации към Съединени американски щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и НАТО.

Центърът приканва Запада да се ангажира с възобновяване на разговора, който съгласно известията третира Косово и Сърбия еднообразно, „ признавайки суверенитета и териториалната целокупност на всяка страна “, като Съединени американски щати и Европейски Съюз отстояват тези правила и недвусмислено се отхвърлят от измененията на границите.

В документа се прави оценка, че Белград и Прищина би трябвало да бъдат помолени да работят отговорно и да съблюдават отговорностите, които са поели по време на разговора.

Препоръчва се и удвояване на поддръжката за приемане на Косово в интернационалните организации, „ основни за вътрешната и интернационалната сигурност “, като Съвета на Европа, ОССЕ, Световната здравна организация, Интерпол и ЮНЕСКО.

Предлага се също Сърбия да бъде помолена да приключи акцията за блокиране на приемането на Косово в интернационалните организации и отдръпване на признаването на неговата самостоятелност.

Сред рекомендациите е самодейност за поощряване на петте държави-членки на Европейски Съюз, които не са признали Косово - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, да трансформират позицията си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР