В доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета

...
В доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета
Коментари Харесай

Психиатрии на ужасите в България: Връзвали с вериги пациенти и ги биели с пръчки

В отчет на Комитета за попречване на изтезанията към Съвета на Европа се показва, че инспекция е открила унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас.

Проверката е била неочаквана, осъществена е през август, разяснява БНР.

На тези места настанените са се оплакали от малтретиране от страна на личния състав, от жестоко отношение на санитарите и настояват, че са били бутани, ритани и даже удряни с пръчки, като такива са били открити в кабинети на личния състав.

В огласения в сряда отчет написа още, че пациенти са били приковавани за леглата с вериги и заключвани с катинари.

Тревожните констатации гласят, че средствата за задържане и уединяване, употребявани в лечебните заведения, не са в сходство със стандартите на Съвета на Европа.

Персоналът, пък, бил извънредно непълен, а мултидисциплинарните експерти не могат да отговорят на потребностите на хората.

Препоръчва се българските управляващи да работят уверено, с цел да отстранят този проблем, акцентира комитетът, като една от аргументите за мъчно привличане и задържане на личен състав за работа в тези заведения е посочено ниското възнаграждение.

В отчета е записано още, че е нужна тактика за реакция в изискванията на пандемия в домовете и психиатричните лечебни заведения, като се предлага да се преразгледа цялостната възбрана за посещаване и да се обърне внимание на опцията страната да финансира постоянно PCR тестването на целия личен състав и на настанените.

Все отново в отчета се съдържа констатацията, че изискванията за живот са се подобрили и са правени поправки, само че заключението е, че българските управляващи не са изпълнили предходните рекомендации на комитета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР