В Добричка област около големите свинекомплекси ще бъде въведена 10-километрова

...
В Добричка област около големите свинекомплекси ще бъде въведена 10-километрова
Коментари Харесай

В Добричко въвеждат 10-километрова ограничителна зона около свинекомплексите за събирачите на трюфели

В Добричка област към огромните свинекомплекси ще бъде въведена 10-километрова ограничаваща зона, в която влизането в горите ще бъде неразрешено поради заплахата от разпространяване на Африканска чума по свинете, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

В нова заповед на регионалния шеф Красимир Кирилов ще бъдат избрани ограниченията, които събирачите на трюфели, билки и други горски артикули би трябвало да съблюдават, показват от пресслужбата след съвещание на регионалната епизоотична комисия. Определянето на ограничаващата зона идва откакто събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха преди дни в Добрич, обявявайки се срещу възбраната изобщо да се върви в горите. Със заповед на регионалния шеф бе предоставено на общинските кметове, на горските и ловните стопанства да упражняват надзор върху възбраната. Събирачи на трюфели обявиха и в протестно писмо до регионалната администрация, че с рестрикцията се протяга ръка на конституционното право на труд на хиляди фамилии.

В Добричка област е оповестено бедствено състояние поради Африканската чума до 2 септември. Досега в района има единствено един доказан случай на заболяването при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР