В Добрич започва реконструкцията на къщата-музей на бележитата ни театрална

...
В Добрич започва реконструкцията на къщата-музей на бележитата ни театрална
Коментари Харесай

Започва реконструкцията на къщата-музей на актрисата Адриана Будевска

В Добрич стартира реконструкцията на къщата-музей на бележитата ни театрална актриса Адриана Будевска. След близо три години търсене на средства и компания, която да осъществя плана, парите към този момент са обезпечени.

Добрич

Къщата, която е в окаяно положение ще бъде съборена и възобновена по достоверни фотоси.
Добри Добрев - шеф на РИМ-Добрич: Тази къща е имитация. Тази имитация е правена 76-7 година, с цел да може за 100-годишнината през 1978 година да я има. Тя има разминавания с оригинала. Сега, по този план всичко ще бъде съобразено с оригинала.
Стойността на строителството е 72 000 лв., като 64 000 са обезпечени от Министерството на културата. Обектът би трябвало да бъде подготвен наесен, когато ще бъде маркирана и 110-годишнина от дебютната роля на Будевска на сцената на Народния спектакъл. След привършване на реконструкцията, единствената у нас колекция с персонални движимости и фотоси на Будевска най-накрая ще има лично пространство, където ще бъде изложена.
Кремена Митева - организатор: „ Имаме част от костюми, с които тя е взела участие в театрални постановки. Нейния билет, с който е отпътувала за Аржентина е при нас. Библията, в която си е записвала доста забавни обстоятелства от живота на своето семейство и своя жанр. "
Идеята на музейните служащи е след привършване на реконструкцията, къщата-музей да се трансформира в културно пространство, в което среща да си дават театъра и литературата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР