В добра координация сме с УС на Националното сдружение на

...
В добра координация сме с УС на Националното сдружение на
Коментари Харесай

Ананиев: Държавата може да помогне на общинските болници, но срещу преструктуриране


В добра съгласуваност сме с УС на Националното съдружие на общините у нас и към този момент имахме една среща- страната несъмнено може да помогне на общинските лечебни заведения със средства, само че работата им би трябвало да бъде усъвършенствана и преструктурирана. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който откри в Майчин дом, на 7-ми етаж, най-модерната и най-голямата клиника в страната за послеродови грижи.

Министерство на здравеопазването може да даде насоки, само че дейностите по тях ще би трябвало да се извършат с решение на общинските препоръки по места, посочи министърът. Има специфична разпоредба на министерството, посредством която се подкрепят закъсалите общински лечебни заведения по избрани типове дейности- за предходната година те бяха 6 млн. лева, за тази година сумата е същата, напомни Ананиев. Ще им помогнем с тези средства, само че в подтекста на преструктурирането на самите лечебни заведения. Преструктуриране не значи закриване, по-скоро част от лечебните заведения ще могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с избран брой легла- от 10 до 20, сподели министърът. И даде образец с община Белоградчик, в която е разговарял с кмета за сходно развиване. Ананиев е наясно, че в редица лечебни заведения личният състав е единствено на книга и лекарите и сестрите не са на работното си място- в такива случаи ще се прави одит, с цел да се види кои са работещите отделения и в кои се работи фиктивно.

За проблемите с фрагментите министър Ананиев съобщи, че ще предложат от Министерство на здравеопазването на министерството на образованието да бъде увеличена броя за банкет за образование за медицински сестри, както и да се вземат ограничения за тяхната подготовка и преквалификация. След няколко дни от Министерство на здравеопазването ще имат среща с представители на сектора, със синдикатите и работодателите, с цел да се дискутират и проблемите със заплащането, осведоми министърът.

В словото си при разкриване на модерната клиника в Майчин дом Кирил Ананиев съобщи, че АГ болничното заведение е най-голямата и с най-богати обичаи, където за предходната година са се родили 3910 деца. Според него тя е водещо лечебно заведение, със експерти на най-високо равнище и модерна инсталация. Министърът се спря и на финансовото положение на болничното заведение, което, съгласно него, е доста положително. Майчин дом има позитивни финансови резултати и няма отговорности към снабдители. В края на словото си, откакто откри новата клиника, той подари на личния състав икона на Дева Мария, с цел да имат хората тук духовна опора и ентусиазъм в работата си.

Инвестицията за модернизирането на клиниката е със средства от министерството на опазването на здравето. Изпълнителният шеф на Майчин дом Иван Костов съобщи, че упоритостта на колектива е болничното заведение да стане балкански център в направлението, в което е профилирана.

Старшата акушерка на Послеродовото поделение за следоперативни грижи Рени Багерова работи тук от 38 година и до момента не си спомня да са имали толкоз комфортно място за уменията си, както в този момент, след ремонта. И за майките, и за нас изискванията са доста положителни, добави тя. Рени Багерова е горда с специалността си, тук е с нейни сътрудници, които са били и при откриването на Майчин дом през 1976 година Самата тя има петима внуци и всички са родени тук. „ За мен това е най-хубавото нещо, което мога да правя”, непретенциозно сподели тя с младежка усмивка. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР