В дните преди Великденските празници разрушиха стенопис над вратата на

...
В дните преди Великденските празници разрушиха стенопис над вратата на
Коментари Харесай

Скандалът с унищожен стенопис в храм Св.Георги и Преподобна Стойна в с. Златолист се задълбочава! Авторът Пл. Капитански: Това е чудовищно престъпление, кой ще понесе отговорността?!

В дните преди Великденските празници унищожиха стенна живопис над вратата на черквата " Св. Георги " и Преподобна Стойна в санданското село Златолист. На мястото на съвсем четвървековния стенна живопис е сложена музайка.Мотивите на свещеника и работещите в храма е,че е излязла влага, която води до рушене на мазилката и заплашва посетителите му. Само преди дни огромно парче е паднало и едвам не блъснало мирянин, пристигнал да възпламени спещ в един от най-посещаваните храмове в района и България.

Случилото се безусловно взриви низ от мнения, а създателят на стенописа Пламен Капитански, назова случилото се " чудовищно " закононарушение,за което някой би трябвало да носи отговорност. Ето какво написа по случая Капитански преди часове:

" Чудовищно е в буйната седмица, времето в което би трябвало да сме смирени, съпричастни и отдадени на положителни каузи да се извърши такова осквернение и то в храм! За протичащото се със стенописа разбрах от известие, от поклонничка на Преподобна Стойна, след среднощ вторник против сряда. Беше възмутена, че с чукове го разрушават под претекст, че е излязла влага. Сутринта незабавно разгласих какъв брой съм сломен от тази новина, в нета. Заваляха мнения с спомагателна информация в тях, фотоси също. Рушенето беше почнало в неделя, довършено в понеделник и вторник. А, на Велика сряда на негово място към този момент беше сложена мозайка, копие на византийска икона. От фотосите, които получих от почитателите и поклонниците на храма, стана ясно, че влага не се вижда на никое място. Това провокира възмущение в мен:

Защо на мястото на стенописа, който беше в доста положително положение, в случай че действително са считали, че има влага, са сложили тази тежка мозайка, която в случай че в действителност има влага, стената сигурно не би могла да я издържи?

Защо в случай че в действителност е имало проблем със стенописа никой не ме е известил и не е изискал от мен да го реституирам? Стенописът е авторски, не може с лекост да къртиш с чукове произведение на изкуството посрещало поклонници в храма в продължение на 24г.! Аз персонално много постоянно навестявам храма и в случай че бях забелязал и най-малка цепнатина или влага самичък бих поел самодейността за поправянето му незабавно.
За възлагането и основаването на новопоставената мозайка са нужни месеци и обезпечаване на средства. Защо тази информация е защитавана и не съм прочут навреме, в случай че желанието е било чисто и непорочно?

Защо се унищожи, без действителна причина, авторски стенна живопис основан на благосклонност и с благородна цел, знак на храм Св, Георги, освежаван преди няколко години, и на негово място е сложена тази платена мозайка, копие на византийска икона?
Задавам тези въпроси и считам, че който е виновен за това низко действие ми дължи отговори. Отговори дължи освен на мен, а и на стотиците хиляди хора с които съм контактувал непосредствено и косвено през годините, разпространявайки животът и делото на Преподобна Стойна, препоръчвайки храмът за посещаване и поклонение.

Няма изявление в телевизия или публикация във вестник, списание, които съм давал, да не съм споменавал това особено за мен място. Не знам точния брой на хилядите изображения на светицата нарисувани от мен и множеството към този момент владеене на разнообразни хора. Знам, че нямам ден през последните 10 години в който да не съм я рисувал. Няма ден в който да не съм разгласил ликът ѝ или текст обвързван с чудесата ѝ.

В съавторство имам издадени четири книги отдадени на светицата и финансирани със персонални спестявания. Инициатор, основател, пропагандатор и в основата на издаването им съм, и то в няколко тиража. Последната от които е “Избраният да Я рисува ”, където най-подробно са разказани чудесата случили се и свързани с Преподобна Стойна, с мен, както и с доста други хора, която също е преведена на британски и съветски език.
Открито мога да заявя че част от известността на храма се дължи точно на на тази моя задача, да станат известни на всеки българин животът и чудесата на Преподобна Стойна.
Спомням си първите години в които посещавах храма, брояха се на пръсти посетителите и то в почивните дни. Сега там идват с автобуси и са многочислени.
Отговор се дължи и на 65 000 почитатели на страница “Преподобна Стойна ”, където през последните четири години са събирани от време на време стотици писма с молби на вярващите до светицата, които дружно с тези адресирани до мен, съм носил на мои разходи в храма. Клиповете свързани със светицата и храма, оповестени от страницата имат по над 100 000 гледания…
Задавам тези въпроси обществено и се надявам да получа отговор. Стенописът не може да бъде върнат, само че истината би трябвало да се знае и някой да поеме отговорност за това низко действие. Смело декларирам, че в случай че се стигне до дейности за възобновяване на стенописа, ще спомагам по всевъзможен вероятен метод.,казва създателят Капитански.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР