В Дните на Японската култура у нас и тази година

...
В Дните на Японската култура у нас и тази година
Коментари Харесай

Голям интерес към концерта на Детския радиохор в аулата на Софийския университет

В Дните на Японската просвета у нас и тази година за шести път вземат участие дребните артисти на починалия маестро Христо Недялков на Детския радиохор. Концертът им от наши и японски детски песни препълни аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Те са известни на всички места - от началото до края на света. Но може би най-вече в Началото, в Япония. Сагата на дребните артисти - на тази вибрираща, островна гърбица земя, стартира през 1967 година по новия Път на коприната от София до Токио.
Н. Пр. Масато Ватанабе дипломат на Япония в България: Ангелогласните хористи на маестро Недялков са неотменима част от Моста на другарството сред Япония и България.
Японците ги назовават " Нашите благ гласове ". Затова по този начин и нарекохме документалните ни филми на Българска национална телевизия за турнетата им. Хората ги познават там - от Хокайдо на север до Окинава на юг. Песни на маестро Христо Недялков и други наши композитори са в японските учебници по музика от първи до последния клас.

И тази връзката не е еднопосочна. Японски детски хорове пеят на български наши песни и идват в България. През 2002 година Маестрото и децата му получиха почетното звание " Посланик на европейската просвета ". Може да се добави - на българската и международната просвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР