В дните на Великия пост сме изправени пред големи изпитания,

...
В дните на Великия пост сме изправени пред големи изпитания,
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Спирайки своите обичайни дела, ние имаме възможност да израснем вътрешно - духовно

В дните на Великия пост сме изправени пред огромни тествания, провокирани от пандемията от COVID-19. В този миг всички сме призовани да усилим доверието си в Божието състрадание, да приемем и преминем идните компликации, изпълнени с християнска обич, се споделя в обръщението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на БПЦ към вярващите българи в неговата епархия в чужбина.
Всичко по тематиката:Епидемията ковид (COVID-19) 1591
Вчера такива обръщения към клира и миряните насочиха също Варненският митрополит Йоан и Пловдивският митрополит Николай, а по-рано през днешния ден - Старозагорският митрополит Киприан.

В тези сложни дни всички християни сме длъжни да усилим и обединим своята молитва и да просим Бог да излее Своята велика благосклонност към всички нас и дарува здраве на всички страдащи, отбелязва митрополит Антоний. Той прибавя, че коронавирусът докара до въвеждането на изключително състояние в доста страни, промени живота ни и се отрази трайно на психическото положение на индивида. Въпреки всичко, ние не трябва да забравяме, че Господ постоянно е проявявал своята благосклонност към нас - изключително в такива обстановки на неустановеност. Добре е да осъзнаем, че спирайки своите нормални каузи, ние имаме опция да израснем вътрешно - духовно - и по този начин, подкрепяйки се един другиго, да преминем идните компликации.

Държавните управляващи в европейските страни взимат разнообразни ограничения за справяне с пандемията, които никога не би трябвало да бъдат подценявани. На доста места в Европа са затворени църквите, молитвените домове и джамиите и не се разрешава осъществяването на публично свещенодействие, показва митрополит Антоний. И предлага да не забравяме, че Светата черква е била и ще бъде тяло Христово. Общуването ни с Всеблагия Бог е персонален акт и той може да бъде сбъднат на всяко място и когато и да е. Светото Причастие е Тайнството, което ни съединява с Христос, само че то не е магическа храна и в случай че не бъде предшествано от нужната духовна подготовка, по думите на Св. деятел Павел, би било за наше наказание.

В тези напрегнати дни изричаме своята молитвена признателност към всички тези, които се борят за преодоляване на вируса и още веднъж да спечелват мирът и хармонията в душите на всички нас, декларира Западно- и Средноевропейският митрополит на БПЦ.

Митрополит Киприан приканва към молитва, мъдрост и братолюбие по време на изключителното състояние

Той приканва всички наши епархиоти да съблюдават прецизно ограниченията за ограничение на болестта, предписани от локалните управляващи.

"Ето че е време да превърнем своите домове в храмове, като усилим молитвата си и нашата религия. Нека не забравяме, че Бог е обич и всичко, което прави, е за положителното на индивида. Бог е най-хубавият възпитател и намира най-хубавите средства, с които да научи своите чада на обич и доброта ", показва митрополитът.



"Благославяме нашите свещенослужители там, където храмовете са към този момент затворени заради изключителната обстановка, да правят полагащите се богослужения и Светата литургия в дома си, единствено в наличието на своите домашни. По опция дано се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, с цел да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има опция, може службите да бъдат излъчени онлайн ", поучава митрополит Антоний.

На места, където храмовете са отворени и има опция за публично свещенодействие, приканвам свещенослужителите да бъдат извънредно прецизни към предписанията за хигиена. В храмовете да се съблюдава отдалеченост, а вярващите да се въздържат от целуването на Светите икони, като единствено се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да приканват вярващите, изключително по-възрастните и болните, да си стоят вкъщи и там да извършват своите молитвени правила, като засилят духовния пост. При потребност свещениците да благославят вярващите за облекчение на телесния пост, предлага митрополит Антоний.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 1591  Бойко Борисов към Мишел Барние: Бързо възобновяване! Бойко Борисов към Мишел Барние: Бързо възобновяване!  Израелците ще би трябвало да си стоят в къщи поради ковид Израелците ще би трябвало да си стоят в къщи поради ковид  Съединени американски щати приканиха американците да не пътуват в чужбина при никакви условия Съединени американски щати приканиха американците да не пътуват в чужбина при никакви условия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР