В дните на принудителна социална изолация заради коронавируса животът на

...
В дните на принудителна социална изолация заради коронавируса животът на
Коментари Харесай

Електроцентрала на балкона - да намалим сметките за ток

В дните на насилствена обществена изолираност поради ковид животът на доста фамилии се върти на балкона. Той стана място за игра, за другарство с природата (огледайте се какъв брой цветя и шарени сандъчета има по прозорците на другояче сивите блокове), място за отдих след напрегнатото хоум офис всекидневие.
Балконът обаче може да се окаже и една доста потребна повърхност по отношение на амбициозните, въпреки и позабравени сега европейски проекти за декарбонизацията на стопанската система. От писмен отговор на енергийният министър Теменужка Петкова до депутата от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин излиза наяве, че се готвят промени в Закона за енергетиката и Закона за сила от възобновими източници, които ще създадат производството на електрическа енергия от потребителите по-лесно. А с това и реализация на главната концепция на пакета " Чиста сила " - дейна роля на потребителите в бранш енергетика.
Чиновниците признават - освен в България, само че и в целия Европейски Съюз, потребителите са пасивни и не са ангажирани с енергийната система, проблемите ѝ ги касаят дотолкоз, доколкото да имат нужните количества сила и то на налични цени. Нормално, само че незадоволително на фона новите действителности за бранша. Затова и в признати предишното лято наставления от Брюксел се надяват да трансформират това състояние, тъй като това е ключът за бъдещето на енергетиката.
Предписанията са преди всичко ангажираност на крайния консуматор и това може да стане посредством новите технологии. Например умните измервателни системи могат да покажат съвсем в действително време какво е потреблението, какво може да бъде и по какъв начин да бъде спестено непотребното количество, което от своя страна води до усъвършенстване на сметките - и за семействата, и за производителите на сила. А това пък води до редица други позитиви, измежду които и по-малко излъчвания нездравословни субстанции в атмосферата.
. Възможността за отдалечен доклад понижава разноските за инкасаторите и икономисва главоболия с регулатора, когато се събират почивни дни, а срокът за доклад на електромерите напълно не е еластичен и е тъкмо 31 дни, без значение дали е въведено изключително състояние или не.
Но умните електромери са единствено първата стъпка към един напълно нов метод в енергетиката. И несъмнено към този момент се чудите къде е ролята на новия център на домовете ни - балкона? Благодарение на нововъведенията цените на оборудването на централите от възобновими източници падат непрестанно. Ефективността им също се усилва и това значи, че е нужна по-малка повърхност, което е от основно значение за лимитираните благоприятни условия на жилищните здания. При усъвършенстването на технологията към този момент е належащо и по-малко слънцегреене и това ще прави все по-честа гледката на фотоволтаични панели по фасадите на блоковете в Европа. Така. Ползите са освен за бюджета на фамилията, а и на страната, тъй като по този начин държавното управление няма да търси способи да извършва амбициозните цели за понижаване на излъчвания и декарбонизация, заложени в европейските проекти.
И в този момент в българското законодателство електроцентралите на балкона или покрива, т.е. дребните централи, не са неразрешени и даже с промени в Закона за енергетиката от май 2019 година изискванията за построяването им към този момент са много облекчени. Например семействата, произвеждащи ток за лични потребности и със личен кабел, въведени в употреба от 1 юли 2019 година, не би трябвало да заплащат мрежови такси и таксата " Задължение към обществото " . В този дух е и признатата съвсем по същото време Директива 2019/944 на Европейски Съюз. Текстовете предписват, че страните в Европейски Съюз би трябвало да отстранен пречките, които възпират потребителите сами да произведат електрическа енергия и приканват да се отстранен правните и търговски бариери . Така служителите признават за съществуването на несъразмерни такси за включване, обвързване за предаване на електрическата енергия на системата или условие средностатистическото домакинство, решило да се възползва от слънчевата си тераса, да дава отговор на всички условия, годни за доставчиците - нормално компании с годишни бюджети в размер на милиони. С предлагането си Брюксел желае опция потребителят да е дейна страна в тази система и като такава да поеме и своя " съответен дял " от разноските на системата. Целта е достъп до сила, а не генериране на доходи , споделят служителите и допълват: " какъвто е казусът с обичайните енергийни предприятия ". За страдание такива дейности напълно не са редки и в бранша към момента се помни образецът на завода за гуми във Видин, чиито съществени доходи идваха от префернциалните цени на създадената електрическа енергия, а не от продажбата на гуми, т.е. главната активност на предприятието.
Едно е ясно - семействата малко по малко ще би трябвало да се сбогуват със своята бездейност в енергийния бранш. На хоризонта (през 2021 година) към този момент се задава и Четвъртия пакет за енергетиката в Европа, а част от проектите в него са основаването на цивилен енергийни общности - самобитни кооперативи от жилищни здания, които сами създават нужната им електрическа енергия и по този начин стават самостоятелни от системата, понижават разноските си, както и въглеродните излъчвания. Звучи ли прекомерно идеалистично? Да, само че не и невероятно. Как ще стане това този път е в ръцете на служителите, а от умното използване на разпоредбите ще зависи дали ще стане нормална панорама цъфнали шарени мушкати на терасата с фотоволтаик начело.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР