В дните на предстоящите светли празници за християните, като Цветница

...
В дните на предстоящите светли празници за християните, като Цветница
Коментари Харесай

Църковните служби на Великден ще са пред храмовете


В дните на идните светли празници за християните, като Цветница и Великден, храмовете ще останат отворени, само че се приканват миряните да останат по домовете си.

Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за битка с ковид, разкри по какъв начин ще се действа в църквите по време на празниците, които предстоят. По думите на Мутафчийски самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани в храма.

Също по този начин службите ще бъдат предавани по малките екрани и онлайн. "Това е един добър компромис. С огромна признателност одобряваме всичко ", съобщи той.

Контролът отвън църквата е обвързване на Министерство на вътрешните работи, изясни Мутафчийски. Думите му бяха доказани и от вицепремиера Томислав Дончев.

Светият синод също е обезпокоен за здравето на своите чиновници, изясни още той. "В храма всеки мирянин може да си възпламени свещичка, само че службите ще бъдат отвън храмовете ", разясни още веднъж шефът на щаба.

Относно по какъв начин ще се действа с лъжичката по време на причестяване, ген. Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев обявиха, че дават отговор за светските мероприятия.

Пълна стерилизация ще има на храмовете, а всички богослужения остават. Това стана ясно малко по-късно от изказване на Светия Синод.

На въпрос ще се употребява ли сребърната лъжичка за светото причестяване митрополит Киприан отговори: "От светото причестяване никой не може да се болести. Може да се болести човек от индивида, по тази причина би трябвало да се съблюдава отдалеченост ".

Всички храмове остават отворени. Ще се употребяват дезинфектанти, подовете на храмовете ще се почистват, иконите ще се забърсват, местата за сядане ще се почистват на няколко часа, килимите ще бъдат отстранени, напоени стелки с дезинфектанти ще се слагат на входовете на храмовете. Църковните чиновници ще употребяват персонални защитни средства - маски и ръкавици.

Опелата ще се правят навън, при наличието единствено на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се правят с стеснен брой хора.

Светият Синод насочва молитва за държавното управление, лекарите, медицинските сестри, магазинерите, чиновниците на превоза, и всички които са изложени на риск, съобщи митрополит Киприан.

Мерките, които са взети, са до края на изключителното състояние.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР