В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят,

...
В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят,
Коментари Харесай

Синодът предлага на МОН: Православието – избираем учебен предмет

В дните на тествания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка религия, вяра и обич, обществена отговорност и взаимност.

Ние виждаме и разбираме компликациите, с които всекидневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, учебните заведения, държавните, регионалните и общинските ни институции като цяло.

Подкрепяме българската страна, която се пробва да подкрепи нашите жители и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ.

Това се споделя в послание до кметовете, шефовете на учебни заведения и детски градини и до родителите на ловчанския митрополит Гавриил, началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод, в духа на националния празник 24 май.

Пълният текст на обръщението:

" В тази връзка насочваме вашето внимание към образованието по вяра – християнство-православие като незаместим фактор за духовно-нравственото образование на българските възпитаници, което е от значително значение за постоянното им личностно развиване, за тяхното справяне в живота и за умеенето им да работят градивно и да реагират морално в интервали на световни рецесии, рискови епидемии и всеобща неустановеност.

През актуалната 2020 година Св. Синод сполучливо приключи написването на своите учебници по вяра – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро следва финалното им утвърждение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в образованието по вяра през образователната 2020-2021 година. С новите си учебници Св. Синод поддържа българските родители и учители в техните високоотговорни отговорности да възпитават и образоват младото потомство в непреходните християнски полезности.

Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на образователната 2020-2021 година образователният предмет вяра - християнство-православие да бъде включен в избираемите образователни часове (ИУЧ) във всички български учебни заведения.

Учебниците на Българската православна черква дейно и навременно ще подкрепят процеса на образованието по вяра в ИУЧ като по-подходяща форма за проучване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ).

Затова ви призоваваме:

Уважаеми Кметове,

Нека духовно-нравственото образование на децата и учениците стане общ приоритет в локалната просветителна политика и поле за плодотворно съдействие сред общинската и църковната власт. Възпитанието в християнска добродетелност е било и следва и през днешния ден да бъде един от главните стълбове на образованието и обществения ни живот.

Призоваваме ви да подпомогнете шефовете на общинските детски градини и на учебните заведения във вашата община по този начин, че образованието по вяра да заеме уместно и по-значимо място във възпитателните действия и образователния проект. Православните родители също имат потребност от тази социална поддръжка, а самите занимания по вяра ще доведат до построяването на по-отговорни и по-добри деца, възпитаници и жители.

Нека новите синодални учебници по вяра – християнство-православие доближат до повече български деца! Вие можете да съдействате доста за всичко това, защото познавате добре шефовете на детски градини и учебни заведения във вашата община. Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов проект!

Българската православна черква също е подготвена да подкрепи с каквото може локалната политика по религиозно-нравствено обучение. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за съдействие и при представянето и разпространяването на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна активност ще даде своя плод.

Уважаеми началници на районните ръководства по обучение,

Призоваваме ви за съдействие с локалните общински и епархийски управляващи. Подкрепете духовно-нравственото образование и обучение в подопечните ви детски градини и учебни заведения с поощряването на шефовете и учителите да извърнат внимание на този аспект в личностното и културно създаване на децата и учениците. Помогнете им в кадровото обезпечаване на възпитателните действия и предмета вяра – християнство-православие, поощрете проучването му като избираем образователен час, както и в снабдяването на учебните заведения с нужните учебници по вяра.

Уважаеми шефове на детски градини,

Особено значимо е религиозното образование на българското дете да стартира още в детската градина и по-късно да продължи в учебно заведение. В програмната система на детската градина педагогическият екип може да одобри за подготвителните групи на децата (6-7 г.) една спомагателна педагогическа обстановка по " вяра – християнство-православие ", която да бъде част от оптималния общ седмичен брой на педагогическите обстановки според Наредба № 5 от 3 юни 2016 година за предучилищното обучение, член 24, алинея 2 (Изм. - Дъждовни води, бр. 72 от 2018 година, в действие от 31.08.2019 г.). Духовно-нравственото образование може да се осъществя след педагогическите обстановки по главните просветителни посоки. Резултатите от преподаването на предмета " Религия – Християнство – Православие " в някои детски градини, където беше въведен, са извънредно положителни.

Уважаеми шефове на учебни заведения,

Съгласно Закона за предучилищното и учебно обучение, член 89, алинея 1 " в избираемите образователни часове се реализира образование за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, характерната и разширената професионална подготовка, както и на профилираната подготовка ". В алинея 2 се прецизира, че „ в избираемите образователни часове може да се учат и образователните предмети по член 76, алинея 1, 2, 3, 4 и 5 “. В член 76, алинея 4 особено се регламентира, че " при изискванията и по реда на същия закон в процеса на учебното обучение може да се учи и образователният предмет вяра ".

Това разрешава образователният предмет вяра – християнство-православие да бъде включен измежду избираемите образователни часове в учебния образователен проект. Нека през идната 2020-2021 образователна година часовете по този образователен предмет заемат място измежду избираемите образователни часове във вашето учебно заведение. Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогичен съвет религиозното образование и образование на вашите възпитаници да бъде измежду предпочитаните в избираемите образователни часове. Нека повече родители да имат опция да получат информация посредством наставнически срещи и електронни известия за предмета вяра и да могат посредством класните ръководители да подадат заявки до шефовете за проучването му. Тази самодейност ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви възпитаници. Нека бъдем дружно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще завоюват ученикът, фамилията, класът, учителите, учебното заведение и цялото ни общество!

Нека всички дружно с мъдрост и обич се погрижим за нашите деца, като ги срещнем със светото Православие, което е и основата на българската духовна еднаквост и национална просвета, коeто постоянно e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.

Това е нашият дълг по отношение на предците ни и по отношение на поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.

За благословена, мирна, благоденствена и мощна България! Амин ", приключва обръщението на митрополит Гавриил.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР