В дните между Коледа и Нова година се очаква пик

...
В дните между Коледа и Нова година се очаква пик
Коментари Харесай

Пазете домашните си любимци по празниците

В дните сред Коледа и Нова година се чака пик на изгубените домашни любимци поради напрежението, който провокират фойерверките и пиратките. Затова от българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “ поучават притежателите на кучета, котки и други домашни любимци да ги предпазят и да понижат напрежението им около празничната стрелба.
„ Според изследвания, всяко второ куче изпада в под паника боязън при гърмежите, съпътстващи празничните дни преди и след Нова година. Когато животното е на открито, рискът да се отскубне от мотива и да избяга не би трябвало да бъде подценяван, “ изяснява доктор Марина Иванова от „ Четири лапи “. „ Паническите пристъпи се характеризират с учестено дишане и загуба на ориентировка. Инстинктивно животното търси най-близкото място, в което да откри сигурност и да се скрие. Не са необичайност и случаите, при които изгубило ориентировка куче излиза на пътното платно и става жертва на случай. “
За да бъдат идните празници единствено мотив за наслада, специалистите на „ Четири лапи “ поучават притежателите да извеждат своите кучета на къси разходки на познати места, в светлата част на деня и единствено на мотив. Оборудването на домашния любим с проследяващо устройство и светеща каишка е добра отбрана против изгубване, а идентифицирането с микрочип, като се изключи че е наложително по закон, е и най-хубавият метод да бъде открит притежателят на изгубено четириного.
От „ Четири лапи “ също по този начин споделят и някои елементарни стъпки, които притежателите на изгубили се кучета е добре да подхващат: „ При припадък на суматоха домашният любим постоянно побягва към дома или се скрива в най-близката гъста растителност. След като суматохата поотмине, животното нормално се връща на мястото, където се е отделило от притежателя си. Затова е добре още през цялото време в търсенето му да се включат повече хора, като един да остане на мястото, където за финален път е забелязан четириногият любим, а останалите последователно да уголемяват кръга на търсене, като наложително първо се ревизират познатите направления към дома. Още при започване на търсенето е добре да бъдат пуснати фотоси на изгубеното животно в обществените медии и профилираните уеб сайтове с разгласи, като също по този начин се наблюдават и изявленията за открити животни, “ споделя доктор Иванова. Ако все пак в границите на няколко часа домашният любим не бъде открит, би трябвало да се пристъпи към разлепване на разгласи със фотография в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския превоз, както и да бъде потърсена информация от най-близките приюти.
За да се понижи напрежението на четириногия член на фамилията у дома, лекарите на „ Четири лапи “ поучават да се затворят компактно прозорците и да се спуснат пердета, с цел да се понижи шума и ярката светлина. Също по този начин, да се обезпечи умерено и мрачно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любим да може да се скрие и да се усеща предпазен - за предпочитане в килер, баня или даже под леглото. Нивото на стрес може да се намали, в случай че пуснете успокояваща музика, както и като галите, гушкате и говорите успокоително на своя питомец. От „ Четири лапи “ предлагат приложимост на успокоителни за животни единствено след консултация с ветеринарен доктор, който познава добре темперамента на животното. Не бива да бъдат забравяни и отглежданите на открито кучета и котки, като съветът на експертите е да им се обезпечи предпазен от шума заслон, в който животните да се усещат сигурни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР