В дните, когато почитаме паметта на жертвите на Холокоста, неизвестни

...
В дните, когато почитаме паметта на жертвите на Холокоста, неизвестни
Коментари Харесай

Външно министерство осъди поругаването на паметника на загиналите евреи край Кайлъка

В дните, когато почитаме паметта на жертвите на Холокоста, незнайни лица поругаха паметника на починалите евреи в опожарения през юли 1944 година концентрационен лагер край Кайлъка в Плевен. Това е груба провокация против българското общество и нашите полезности. Министерството на външните работи на Република България изрично осъжда оскверняването на исторически монументи и деянията на ненавист. Този вандалски акт в действителност поругава напъните на генерации наши сънародници, с помощта на които България се сочи като образец за приемливост сред хората от разнообразни вероизповедания, раси или култури.

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за битка с антисемитизма Георг Георгиев получи уверения, че локалната власт ще предприеме неотложно дейности по почистването на паметника и за попречване на сходни вандалски дейности в бъдеще.

На 27 януари - Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, мемориалът в памет на починалите евреи в опожарения на 11 юли 1944 година концентрационен лагер край Кайлъка беше осквернен за следващ път. Отново жертва на неналичието на почитание към историята и личността станаха паметникът на Иван Винаров и паметната плоча на изгорените евреи през 1943-та година.

„ Подобни прояви са израз освен на експанзия и непоносимост. Те дават изява на ниската личностна самокритика, тъй като единствено човек, който не цени историята и приноса на своите предшественици за развиването на Плевен, може да извърши сходен вандалски акт”, разяснява случилото се регионалният шеф Мирослав Петров.

Организацията на евреите в България "Шалом " остро осъжда тази грозна вандалска демонстрация, преднамерения избор на дата и опитите на нейните причинители да показват прекъсването на депортацията на евреите от старите лимити на България по време на Втората международна война като едностранен позитивен акт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР