В дните, когато „Апартаментгейт“ взима глава след глава по високите

...
В дните, когато „Апартаментгейт“ взима глава след глава по високите
Коментари Харесай

Ново двайсет! След като се омазаха до ушите, управляващите пуснаха проект на Методология за оценка на корупционния риск

В дните, когато „ Апартаментгейт “ взима глава след глава по високите етажи на властта, Министерският съвет и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), която също даде жертва в лицето на заместник-председателят си Антон Славчев поради издигнатата с европейски средства къща за посетители, пуснаха в портала за публични съвещания план на Методология за оценка на корупционния риск.

Документът е направен от междуведомствена работна група, включваща представители на Министерския съвет, Националното съдружие на общините и КПКОНПИ.

Както сочат вносителите на плана, задачата на методологията е да се подкрепи осъществяването на антикорупционната политика, посредством използване на обединен метод за осъществяване на оценка на корупционния риск при отчитане на спецификите на съответната администрация и секторна политика; да се дадат съществени насоки при построяването на система за мониторинг и ръководство на корупционния риск; да се дефинират знаците и методите за оценка на корупционния риск.

Още в самото начало на документа обаче стартират и парадоксите. Посочва се да вземем за пример, че оценка на корупционния риск ще прави самата администрация - на изпълнителната власт, административните звена по териториален или функционален принцип, локалната администрация, администрацията на органи, основани със закон, както и на други, посочени в обсега на Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне на спор на ползи.

Оценяването на риска ще се прави посредством изследване въз основа на въпросник по пример, документална инспекция, условие на информации, отчети на други контролни органи и друга информация. Предвидено е въпросникът да се попълня от ръководителя на проверяваното административно звено.

Оценката на риска ще се прави с няколко знака, като всеки от тях ще се образува като "средноаритметичен резултат от сбора на точките, избрани по петстепенна канара, съгласно степента на въздействие (от едно до пет, като едно е най-ниската степен на влияние, а пет – най-висока), които се дават за всеки от отговорите на горепосочения въпросник, умножен със съответния коефициент на тежест ". Оценката за степента на корупционния риск ще се образува като общ брой от получените оценки за всеки от знаците въз основа на заложения в методологията метод на пресмятане.

Степента на корупционния риск ще е „ доста ниска “, „ ниска “, „ междинна “ и „ висока “. Рискът ще e „ висок “, когато има висока степен на възможност за основаване на условия и пораждане на фактори за корупция, които съставляват опасност за активността на администрацията, се показва в плана.

Методологията прецизира, че ще бъдат разработвани антикорупционни проекти и те от време на време ще се регистрират. Одобрените проекти и доклади ще се разгласяват на интернет страницата на съответната администрация. Те ще се изпращат и в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество в 7-дневен период след одобряването им. Изискването на съставянето им влиза в действие от 1 януари 2020 година, планува планът.

Така че, до влизането в действие на методологията, явно прозорливата мисъл на някогашния правосъден министър Цецка Цачева, че не всеки път корупцията е закононарушение, ще остане настояща. И който към момента не се е корумпирал (което е съмнително), да побърза...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР