В дневния ред на всички отговорни разговори за бъдещето на

...
В дневния ред на всички отговорни разговори за бъдещето на
Коментари Харесай

Вучич: Позицията на САЩ и Франция за Косово ми е по-близка от тази на Русия

В дневния ред на всички виновни диалози за бъдещето на Косово би трябвало да бъде включена концепцията за разграничаване сред сърбите и албанците, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич в Белград, като подсети, че тази концепция до момента не е подкрепена нито от сръбската общност, нито от Запада, предава съветската организация EA Daily, представена от " Фокус ". 
„ Ако се мисли за някаква дълготрайна сделка (с албанците), тази тематика при всички случаи ще бъде на масата за договаряния. Умните хора би трябвало да решат този въпрос. Съжалявам, че не мога да направя това, а даже бих се радвал да поема върху себе си част от осъжданията на обществеността, тъй като съм убеден, че благодарение на постигнатото съглашение бих обезпечил свободата и сигурността на огромна част от Сърбия, даже и на нашите жители в Косово и Метохия “, цитира думите на президента публичната телевизия РТС.
В същото време, акцентира Вучич, в интернационалните среди няма направено лично решение на косовския проблем. По неговите думи, той задава всеки ден на западните сътрудници въпроса „ Какво да вършим с Косово? “, само че не получава отговор.
„ Те си нямат разбиране какво да вършат Косово или с всеки различен въпрос, отнасящ се до Западните Балкани. Искат да предложат нещо, само че не знаят какво. Казвам им непосредствено, че те не могат да се договорят сред себе си “, съобщи президентът, като добави, че американците приказват едно с немците и друго с французите “.
„ На мен ми е по-близко това, което споделят американците и французите. Салвини (вицепремиерът на Италия Матео Салвини) има свое решение, руснаците също – и това е замразен спор “, продължи Вучич.
Сръбският президент описа, че главната му концепция се заключва в това, сред албанците и сърбите да няма граници, с цел да може в района да се движат свободно хора, артикули, услуги и капитал и с цел да могат косовските сърби да живеят в сигурност, а Белград да управлява и финансира опазването на здравето и образованието в Северно Косово.
„ Това постоянно е било същността, само че не е било забавно за никого, тъй като мнозина са виждали това като късмет за политическата им победа, т.е. за моето политическо проваляне “, изясни сръбският водач.
Руската организация напомня, че по-рано Вучич разгласи, че концепцията му за „ разграничаване “ в Косово сред сърбите и албнаците се е провалила, а е могла да донесе дълготраен мир в района на Западните балкани.
По време на последното си публично посещаване в Сърбия през януари тази година съветският президент Владимир Путин разгласи, че Москва поддържа постигането от Белград и Прищина на " жизнеспособно и взаимно задоволително решение за косовско съглашение, учредено на Резолюция 1244 на Организация на обединените нации ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР