В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър

...
В дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър
Коментари Харесай

Македонският външен министър Буян Османи: Отношенията ни не бива да са в замразен конфликт

В дневния ред на срещата сред Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в диалозите оттук насетне може да влезе въпроса за промени в метода на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси. Това допускане изрази пред Българска национална телевизия външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Отношенията сред двете страни не трябва да влязат в положение на замразен спор , сподели северномакедонският посланик.
 Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа
Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Очаква незабавни диалози

Българският министър председател Кирил Петков ще се срещне с новото държавно управление на Димитър Ковачевски безусловно в първия му работен ден, посочи външният министър на страната Буяр Османи.

Очаква се диалогът да е за стопанска система, инфраструктура, транспортна и енергийна съгласуваност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за възможни промени в Историческата комисия .
 Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език
Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език

Българския политически хайлайф да има единна позиция към Македония, упорства историкът

" Склонен съм да предложа да влезем в диалог за възможна смяна в метода на работа, а за какво не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, счита Османи.

Евентуална смяна в структурата и метода в работата на комисията няма да е обвързана с съответни периоди за резултати, счита той.

Османи припомня, че точно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 година

Коментирайки настояването за включването на хората с българско съзнание като държаватворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи счита, че страната му е известна с огромните групови права на другите народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да наблюдават за приказвам на омразата и от двете страни .

" Ние не сме към този момент в съюз с Югославия, а желаеме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, би трябвало да се поправят ", счита външният министър на РСМ ", сподели Османи, без да загатва противоречивите въпроси за езика, присвояването на българската история и подмяната на историческата истина в учебниците и в медиите на районен съд Македония.
 Велизар Енчев: Визитата на Кирил Петков в РСМ на следващия ден е неуместна
Велизар Енчев: Визитата на Кирил Петков в РСМ на следващия ден е неуместна

Утре македонският президент се среща със сепаратистката организация ОМО " Илинден "

" Не беше толкоз ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика ", добави Буяр Османи.

По-рано през днешния ден новото държавно управление на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

Припомняме, България и районен съд Македония сътвориха по историческите и просветителни въпроси вследствие на сред Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

Още първото съвещание на комисията означи дребен и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и макар всички предизвестия от страна на българските представители се стигна до наложено Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди, а и по-късно българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски нападения. Българските военни гробища и монументи са. Независимо от големия брой издадени български паспорти, нямат равни права с останалите жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР