В днешно време с лекота може по всяко време да

...
В днешно време с лекота може по всяко време да
Коментари Харесай

Онова, което може би не знаеш за ръчния часовник

В днешно време с лекост може когато и да е да научим две неща – с кого е спала този път Русата Златка и какъв брой е часът. И в случай че първото ни бива всекидневно натрапвано от медии с уринарни окраски, то сверяването на настоящото време може да стане и от мобилния телефон, и от служебния или домакински компютър… Затова, в последните години носенето на ръчен часовник към този момент не е нужда, а въпрос на жанр. Тук са събрани някои любопитни детайлности от историята на ръчното украшение. 

Ако пъхнете часовник в устата си (да, необичайно е) и компактно запушите с ръце ушите си (продължава да е странно), вместо тихото и монотонно цъкане, би трябвало да чуете мощни и тежки удари.

***

В процеса на направа на общоприет ръчен часовник взимат присъединяване минимум 20 души.

***

Повечето часовникови елементи се създават в швейцарски фабрики с съвременни машини и автоматизирано съоръжение. Само няколко елитни производители си разрешават да създават някои от моделите си с изцяло ръчна направа.

***

Историята на световноизвестните швейцарски часовници Tissot стартира през 1853 година в дребна провинциална работилница „ Шарл Тисо и наследник “, в която се трудели бащата Шарл и синът му Емил Тисо. Усърдието им дало резултат и тяхната продукция почнала да се отличава от конкуренцията с отличното си качество и точност.

Логично, фамилията получава своя късмет за  интернационален пробив, откакто през 1858 година взима присъединяване в огромен план за правене на часовници за съветските офицери. Така марката „ Tissot “ става формален снабдител за Руския императорски двор, а особено за офицерите на Императорската армия Tissot пускат така наречен „ императорски часовници ”, на които е гравиран герба на Руските императорски полкове.

Доставките не престават чак до болшевишката гражданска война през 1917 година, а след нея марката продължава развиването си и в други страни, като за желта Емил Тисо персонално обикаля из 53 страни в търсене на нови пазарни ниши. Днес компанията има над 150 клона в разнообразни елементи на света, като се счита, че единствено за година се продават към милион часовници от потвърдения швейцарски бранд.

***

Мнозина считат, че името на прословутите швейцарски часовници „ Swatch “ произлиза от „ Swiss Watch “ („ Швейцарски часовник “). Но както споделя един от създателите на компанията Джордж Хайек, това не е по този начин. Името идва от „ Second Watch “ („ Втори часовник “).

***

Всяка година в света се създават повече от 1 милиард часовници. 60 % от производството е концентрирано в Япония.

***

Най-скъпият часовник в света е 201 Karat Chopard, който е на стойност  Щатски долар 25 милиона. Кощунствената му сума се дължи на това, че в основата му са 201 каратови диаманти.

***

По-малкият брат на султана на Бруней Принц Джефри има една от най-ценните сбирки ръчни часовници в света. Тя се състои от едвам 10 тиктакащи екземпляра, само че всичките са златни и инкрустирани със скъпоценни камъни. За нея Джефри дал 5,2 млн Щатски долар.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР