В днешно време обичаме да говорим за лесни пари, работа

...
В днешно време обичаме да говорим за лесни пари, работа
Коментари Харесай

Професия хамалин: Леко ли се вади надник от 50 лева

В днешно време обичаме да приказваме за лесни пари, работа в огромни компании, ИТ услуги и бизнес, строителство в големи мащаби. Вперили взор в специалностите на бъдещето и огромния бизнес, постоянно забравяме за сякаш дребните услуги, които обаче на всеки се е случвало да търси. И в това време постоянно обясняваме на децата си, че би трябвало да учат, с цел да не се наложи да си вадят хляба като сервитьорка или преносвач на Запад. Репортер на " Марица " изследва какво в действителност е да бъдеш част от хамалска група? Колко пари се изкарват и тежка ли е работата? Колко време гълтам и подобаваща ли е за всеки?

За своята работа като преносвач ни описа Васко Аврамов. Той е второкурсник в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Изучава бизнес осведомителни технологии в математически факултет. Родом е от Пещера, само че Пловдив му харесва като град. В края на предходната година Васко взема решение, че е време да потърси работа по време на академичната година. През лятото той припечелва в Англия.

Една от най-хубавите благоприятни условия за студентска работа в Пловдив е хамалството. Препоръчаха ми да потърся място в такава компания. Попаднах на точното място, споделя Аврамов. Той е сключил цивилен контракт с една от най-старите компании под тепетата, които оферират такива услуги. До момента постоянно са били правилни в отношението и заплащането.

Васко съчетава работата с учението, тъй като не е зад компютър в офис. Още на изявлението споделил кои дни е свободен и може да поема поръчки. Звънят му ден по рано с тъкмо изложение. В диалога му се изяснява къде ще върви, с какъв брой сътрудници, каква тъкмо работа ще прави, за какъв брой време и какво ще е възнаграждението. Като студент, той постоянно може да откаже. Така той работи както самичък реши.

Всяка поръчка е друга. Има дребни и бързи - до 2 часа. Тогава взимаш двадесетина лв.. Има и по-големи, по-дълги поръчки. От тях могат да се изкарат и 40-50 лв., споделя Васко и добавя, че от време на време работата е тежка, а различен път не е. Има дни, в които съм доста изтощен, само че пък задоволен, тъй като съм взел 50 лв. и идващите два дни ще взема дребни поръчки, с цел да не се товаря, изяснява студентът.

А какъв е профилът на един преносвач - най-общо мъж, който желае да изкара спомагателни приходи. Няма възраст - в бригадата има и 18- и 60-годишни. Някои им се работи повече, на други пък по-малко. Избират си сами поръчките. Има мъже на непрекъснат контракт на постоянна работа в цех, които изкарват някой лев от горната страна в почивните си дни. Ученици и студенти облекчават родителите си, като си изкарват сами хляба.

За няколко месеца работа Васко е доста удовлетворен. Успява да си докарва положителни пари за седмицата за немного часове.

От разказите на студента излиза наяве, че хамалските групи са невидимата мощ на бизнеса - оказват помощ в складовете на огромни компании, разтоварват и товарят артикули от всевъзможен тип и вид. Наемат ги за по ден в мебелни фабрики, магазини за техника или хипермаркети.

Освен спомагателни действия за бизнеса, хамалите са на повикване и за други институции или частни лица. Наемани са от съдия-изпълнители, с цел да опразнят даден парцел, и някои от момчетата споделят, че това е по-тежко от физическия труд. Веднъж пък семейство поискало двама хамали да пренесат стара жена по стълбите, тъй като нямало асансьор. 

Договорът е наложителен

Обяви за просташки групи, които набира служащи, могат да се видят на всички места из Пловдив. Почти всяко дърво или спирка около университети, общежития и спирки е накачено с такива. Но претендентите би трябвало да си отварят очите на четири. Преди да стартират работа, те би трябвало да подпишат контракт. Заради естеството на работата са вероятни трудови злополуки. Не са изключени и измами със заплащането. Най-добре искащите първо да разпитат за реномето на компанията, преди да се хвърлят в дълбокото. При диалога с бъдещия шеф би трябвало да се посочи и ориентировъчното възнаграждение. На пазара има и доста дребни компании, които се пробват да съберат повече клиентела, като подбиват цените. Така се обезценява и трудът на самите хамали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР