В днешно време мобилните данни са пари. Ако не оптимизирате

...
В днешно време мобилните данни са пари. Ако не оптимизирате
Коментари Харесай

Как да намалим потреблението на мобилни данни

В днешно време мобилните данни са пари. Ако не оптимизирате устройството да харчи по-малко мегабайтите, то може да изчерпите лимита си преди края на месеца или даже по-лошо – може да хръврляте пари напразно. Последното може да е годно изключително при пътешестване в чужбина. Намалената интензивност на устройството ви ще се отрази и на живота на батерията.

Добрата вест е, че елементарно можете да редуцирате трафика, без осезаема смяна в всекидневието и навиците. Следвайте стъпките по-долу.

1. Направете диагностика на потреблението си

Преди да се справите с даден проблем е належащо да го разберете. Започнете от систематичните настройки на устройството си и по-конкретно секция Network & Internet. Там ще откриете детайлна месечна разбивка на потреблението, като са налице данни за всяко употребявано приложение. Можете да прегледате и какво се е случвало обратно във времето. Софтуерите, които харчат най-вече данни евентуално са обществените медии, уеб браузърите, както и приложенията поточно предаване на видео и аудио.

Прегледайте всичко, което е потребило повече от няколко мегабайта. За всяко приложение има информация за трафика на челен и на заден декор, т.е. какво се случва когато интензивно ползвате приложението и какво прави то " на своя воля ".

 Как да понижим потреблението на мобилни данни (част 1)
2. Справете се с фоновия трафик

Знаейки кои са виновниците за бързо намаляващите месечни или роуминг мегабайти, може да започнете с съответни дейности. Като начало ограничете безсмисления фонов трафика. Социалните и новинарските приложения са най-активни в тази тенденция, като постоянно ревизират за нови данни. Ако решите можете да възбраните фоновия трафик за всяко приложение поотделно. Твърде евентуално е въобще да не забележите разлика

Най-добре е да прегледате настройките на всяко от най-лакомите приложения за благоприятни условия за икономисване на трафик. В Twitter за Android да вземем за пример е налице секция за ползване на данни. Там има алтернатива, която лимитира софтуера, тъй че той да се синхронизира единствено когато ползвате услугата.

Ако в даденото приложение няма сходни варианти, то може да го ограничите на редовно равнище. В секцията за приложения в настройките на операционната система, докоснете върху съответния програмен продукт и изключете опцията за трафик на данни на заден декор (Background data). Тя лимитира достъпа на даденото приложение до интернет, в случай че не сте свързани към Wi-Fi мрежа.

Разбира се, бъдете рационални и не изключвайте всичко поред, защото следователно ще се окажете с неработещи месинджъри да вземем за пример. Вероятно е най-добре да не пипате техните права за фонов достъп до интернет.

3. Спрете ауто-плей лудостта

Видеотата са ред най-лакомите консуматори на мегабайти, а доста приложения имат неприятния табиет да ги започват даже когато не им обръщате внимание. Социалните медии да вземем за пример по дифолт започват всяко видео. За благополучие оправянето с този проблем е елементарно.

В настройките приложението за Android на Фейсбук да вземем за пример съществува раздел, наименуван Data Saver. Там ще намерите алтернатива за понижаване размера на зарежданите изображения и прекъсване на автоматизираното пускане на видеата. В Twitter също е налице сходна опция, която се намира в секция Data Usage. В доста други приложения също са планувани аналогични варианти.

Още нещо: Някои уеб страници също започват автоматизирано видео материали. За да спрете това, би трябвало да прегледате настройките на браузъра си. В Chrome отворете Site Settings > Media > Autoplay, където можете да изключите това. На заредената страница видеата ще бъдат отбелязвани като блокирани и ще можете да ги стартирате когато пожелаете.

4. Компресирайте трафика

Това е спомагателна алтернатива за понижаване на трафика. В Chrome за Android можете да изберете потокът от данни към вас да минава през сървър на Гугъл, където да бъде компресиран. Спестявaнията могат да са обилни – до 60 на 100. Имайте прeдвид, че опцията не работи в режим " тайно ". За старирането на опцията отидете в настройките на приложението, след което отрийте и активирайте Lite Mode.

Ако са ви необходми даже повече принадлежности за икономисване на трафик, то може да изпробвате Opera Mini. Този браузър предлага своя форма на отдалечено компресиране на интернет страници и идва с редица варианти.

 Как да понижим потреблението на мобилни данни (част 1)
5. Оптимизирайте музикалните приложения

Обичате да слушате музика в придвижване? Ето по какъв начин да намалите и техния трафик. Популярните приложения за поточно слушане на музика са оборудвани с няколко основни варианти.

Например, можете да управлявате качеството на аудиото, като колкото по-ниско е то, толкоз по-малко мегабайти ще харчите. В Spotify са налице пет такива варианти – четири равнища на качеството и автоматизирана конфигурация, при която приложението сортира качеството съгласно връзката ви.

Друга значима алтернатива е да ограничите свалянето на песни през мобилната мрежа, тъй че то да става единствено през Wi-Fi. Трябва да внимавате обаче, защото Гугъл Music има опция за кеширане на песните, при която всяко парче което си пуснете се смъква напълно на вашето устройство. Така няма да харчите данни при повторното му стартиране. Ако не слушате постоянно едни и същи песни то евентуално е по-добре да държите тази алтернатива деактивирана.

6. Сложете YouTube на диета

Много хора слушат музика, подкастове, записи от излъчвания и така нататък посредством YouTube. Както можете да се досетите, добра концепция е да ограничите качеството на видеата, изключително в случай че не гледате екрана.

В секция General в настройките на приложението ще откриете алтернатива, наречена Limit mobile usage. При активирането ѝ качеството на видеата ще бъде понижено, когато гледате през мобилна мрежа.

Също по този начин прегледайте и секция Autoplay. Там можете да възбраните на софтуера да започва автоматизирано последващо видео, както и при какви условия да се започват автонатично видеа от раздела Home. Можете въобще да изключите тази алтернатива или да ограничите това да се случва единствено през Wi-Fi.

7. Сваляйте мултимедия авансово

Най-добрият метод за понижаване на мобилния трафик е посредством избягването му. Много мултимедийни приложения идва със съответните варианти. Просто свалете това, което желаете да гледате или слушате преди да излезете на открито, до момента в който сте свързани към Wi-Fi мрежата вкъщи или в хотела.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР