В днешно време един от големите проблеми в световен мащаб

...
В днешно време един от големите проблеми в световен мащаб
Коментари Харесай

Д-р Игор Филиповски: Нашата мисия е да подобрим качеството на живот на пациентите

В днешно време един от огромните проблеми в международен мащаб е използването на опиати и морфин за справяне с болката. Това прави доста хора подвластни, съобщи пред БГНЕС анестезиологът доктор Игор Филиповски.

Срещаме се с доктор Филиповски, с цел да приказваме за новаторските способи за облекчение на болката, който се основава на краткотрайно спиране на сетивните функционалности в определени структури на нервната система посредством ниска температура.

“Болката е другар, тя е един предпазен механизъм, дава сигнал, че нещо се случва в организма ни и нейното отнасяне е доста значимо ”, споделя лекарят, който бе и водещ на двудневен на практика курс на тематика: “Регионална упойка и Криоаналгезия (Крионевролиза) на периферни нерви под ултразвуков надзор ”.

В болница “ВИТА ” доктор Филиповски и сътрудниците му демонстрираха най-съвременните интервенционални техники за обезболяване посредством криоаблация на нервите, виновни за болката.

По данни, оповестени при Център за битка с болката към здравното заведение, повече от милиард и половина души по света страдат от хронична болежка, като това нормално е мотив те да търсят здравна помощ и да одобряват дълго време медикаменти.

Най-честата болежка е болката в кръста – 27%, следвана от главоболието и мигрената – 15%, болката във врата – 15% и на тази в региона на лицето – 4%.

В избран стадий от живота си над 90% от хората имат болежка в гръбнака, като аргументите за това могат да бъдат разнообразни. При над 40% от подложилите се на интервенция даже, не се стига до облекчение на страданието.

“Острата болежка е типична за пациенти претърпели интервенция. При нея прилагаме по този начин наречената местни анестезии и третираме нерви на това място, което е предмет на интервенция. Да кажем, в случай че пациентът се оперира на коляното, ние анестезираме единствено този нерв, който е до коляното ”, сподели доктор Игор Филиповски.

Хроничната болежка по формулировка е тази, която трае повече от 3 месеца. “Методът, който аз ползвам – на Криоаналгезия (Крионевролиза) е профилирана интервентна процедура и се ползва най-често за хронични неврогенни болки ”, сподели още лекарят и продължи, че според от пациента, резултатът е от 6 месеца до 2 години. “При някои пациенти болката в никакъв случай не се завръща ”, твърди доктор Филиповски. Той добави, че този способ не е целесъобразен за всички видове болежка. За да се приложи той би трябвало тъкмо да се изберат пациентите, да се направи точна диагноза и да се третира характерния нерв, с цел да се понижи болката. Там, където методът има максимален резултат да вземем за пример е отнасяне на болежка в рамо, на мигрена, на пациенти след интервенция на херния или с проблеми в коляното и други

Има няколко теории за това дали всяка болежка на главата е мигрена или не, уточни експертът.

“Ние не третираме всички пациенти ”, сподели още доктор Филиповски и показа, че даже са прибирали пациенти. “Не работим единствено, с цел да боцкаме и да взимаме пари. Има протокол, по който работим, знаем навръх кого можем да помогнем и на кого не. Понякога методът може да направи и по-лошо на някой, може да направи и единствено положително. От друга страна това не е някоя магия. Това е нещо, което се прави в целия свят и в последните 50 години ”, изясни анестезиологът.

Според доктора в този момент е моментът за взрива на криоаналгезия, тъй като по думите му, в днешно време в целия свят има огромен проблем с използването на опиати, на медикаменти за болежка, на морфин. “Това прави хората да бъдат наркомани, да не действат обикновено, да не могат да вървят на работа. Нашият способ е свободен от опиати. Ние не използваме медикаменти, единственият лек, който използваме е локалната упойка ”, акцентира доктор Игор Филиповски.

Лечението на болежка в действителност е лекуване на признак, главното заболяване не се лекува с този способ.

Според данните, които доктор Филиповски цитира, 20% от популацията на Дания страда от хронична болежка и те са записани в здравното министерство като хронични пациенти. От тези 20%, което значи 1 млн. души, 500 000 одобряват ежедневно опиуми, морфин, канабис ”, уточни той.

Анестезиологът добави още, че един от най-големите проблеми в света е болката в кръста, близо 40% от всички пациенти с болежка са с подобен вид болежка. „ На огромен дял от тези пациенти можем да помогнем, тъй като концепцията на нашето лечение е да се обезболи пациентът и да се продължи с дейна физикална терапия ”, сподели доктор Филиповски.

Д-р Игор Филиповски поучава пациентите да дойдат по-рано при тях, преди да стартират медикаментозна терапия, резултатът е доста по-добър.

„ Много е значимо пациенти с хронична болежка да дойдат по-бързо при нас. Нашата концепция и задача е да подобрим качеството им на живот. Това значи, че в случай че пациентът може обикновено да върви 50 метра на ден след нашия способ да може да върви няколко километра на ден. Ако не може да стои, след процедурата може да стои, да работи, още веднъж да върви на работа. Това е концепцията на този способ ”, съобщи докторът. /БГНЕС

———————————————————————————————————————-

Д-р Филиповски е роден в Скопие, Македония. Завършва през 1995 година Медицинския факултет на университета „ Св. Кирил и Методий “ в Скопие. В интервала 1996 – 2007 упражнява здравна процедура в Университетската Клиника по Интензивно лекуване и Реанимация – Клиничен Център Скопие. Специализира и придобива компетентност анестезиология и реанимация на 09.10.2001 година Оглавява Звено за интензивна терапия и Център за изгаряния в Катедрата по Пластична и Реконструктивна хирургия. Започва академична работа в Катедрата по кардиохирургия в Клиничен център Bogenhauzen, Мюнхен, Германия през 2000 година В интервала 2002 – 2003 година работи в Клиниката по Гинекология, Университетски Клиничен център в Любляна, Словения. В интервала 2006 – 2011 година работи в Regionshospitalet Хорсенс, Дания, като Ръководител на отдел “Дневна хирургия ”. От 2012 до 2014 година е отговарящ за образованието по районната упойка под ултразвуков надзор в Hvidovre Hospital, Копенхаген, Дания. От 2014 година досега работи в Университетска Gentofte Hospital, Копенхаген, Дания. Съсобственик и Медицински Директор е в Копенхаген Крио Център от 2014 година – Лечение на хронична болежка чрез Криоаналгезия (Крионевролиза) под ултразвуков надзор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР