„В днешния ден Пресветата Дева показва на всички нас изпълнението

...
„В днешния ден Пресветата Дева показва на всички нас изпълнението
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за Богородица от Троянския манастир

„ В днешния ден Пресветата Дева демонстрира на всички нас осъществяването на това, към което сме призвани и ние – кръстените в името на нейния възвишен Син. С края на своя земен живот тя ни сочи това, което би трябвало да бъде и персонална орис на всеки от нас, които изповядваме Христа Спасителя, които живеем в Неговата Църква и съгласно силите си се движим по посочения ни от Него стеснен път към спасението ", сподели в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. Литургия, в която той взе молитвено присъединяване в Троянската св. обител, оповестиха от Светия Синод.

Молитвено съучастваха и стотици православни християни от цялата страна. В ранната заран бе осъществена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.

Тайнството Евхаристия предстоя Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и съслужи с Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Св. Синод, Велички свещеник Сионий, свещеник на Троянската св. обител и Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, братя от манастира, свещ. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници и дякони от столицата.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово към събралото се голям брой. В словото си той сподели, че „ както животът на Божията майка е пример и образец за живота на всекиго от нас, по този начин и нейното славно Успение е оня прочут свършек на всеки християнски живот и оня свят венец, който Всеблагият и филантроп Бог желае да бъде свършек и увенчаване и на всеки от нас. Защото, както свидетелства апостолът, в този момент, когато сме освободени от прегрешението и сме станали Божии раби, плодът от нашия живот би трябвало да е „ светост, а краят - живот безконечен ", сподели още той.

„ Радостен съм в този ярък празничен ден да бъда в скъпата на сърцето ми Троянска света обител, в която стартира в миналото монашеският ми път и в която самичък съм почувствал силата на божествената берекет под Покрова на Божията майка. Нека по нейните свети молебствия и нейното старателно небесно покровителство за всеки, който е поел по нелекия, само че избавителен отшелнически път, Бог обилно да благоволи над това свято място и да укрепва подвизаващите се в него братя, а за всички благочестиви поклонници, стичащи се тук, Троянският манастир всеки път да бъде място за разтуха и подсилване в християнския живот и героизъм, за благословение и духовна наслада ", добави още Негово Светейшество.

По време на тържественото свещенодействие, манастирът посети и министър-председателят Бойко Борисов, който видя реновираното и реставрирано остаряло крило на света обител.

По традиция бе осъществено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР