В днешния ден преди 146 години е обесен най-великият българин

...
В днешния ден преди 146 години е обесен най-великият българин
Коментари Харесай

Гибелта на Левски: От поп Кръстю, гроба и Църквата до двойниците, датите и спасителните акции

В днешния ден преди 146 години е обесен най-великият българин - Васил Левски. Присъдата е изпълнена в тогавашните покрайнини на София, а мястото е в региона на площада, където през днешния ден се издига неговият монумент.

Как се стига до залавянето на Апостола от турските заптиета, коя е точната дата на обесването, имал ли е двойници, къде е заровен, можеше ли да бъде избавен и би трябвало ли да бъде канонизиран за светец? Dir.bg подбра 6 от въпросите, които не престават да провокират полемики с спорни тези към последните дни на Левски.

1. Предателството

Първо Любен Каравелов, по-късно Захари Стоянов, Иван Вазов, Димитър Страшимиров, Антон Страшимиров, Александър Бурмов и други поддържат версията за измяната на поп Крьстю.

Според друга версия поп Кръстю е бил жертва на очерняне от страна на участници в комитетската активност, основно в Ловеч и Плевен.

Третата версия е, че залавянето на Левски при полицейската акция е случайност.

Тезата, че съответно изменничество няма, застъпва Димитър Панчовски в своите проучвания, където е безапелационен, че виновността на поп Кръстьо е вменена от неговия съслуживш - поп Лукан и семейството му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР