В днешния ден отбелязваме професионалния празник на журналистите. На първи

...
В днешния ден отбелязваме професионалния празник на журналистите. На първи
Коментари Харесай

Българските журналисти на празника с протест

В днешния ден означаваме професионалния празник на публицистите. На първи ноември по традиция се празнува Деня на българската публицистика.

Първото журналистическо съдружие в България е Дружеството на столичните публицисти, учредено през 1905 година Сред неговите ръководители са Йосиф Хербст (първи председател), проф. Никола Милев, Христо Силянов, Петко Пенчев, Димо Казасов и други Дейността на Дружеството е ориентирана основно към професионалните въпроси и отбрана на моралните и материални ползи на журналистическата гилдия в София. Първата стъпка е направена още на 23 февруари 1908 година, когато са учредени три фонда: „ Пенсионен “, „ Подпомагане “ и „ Журналистически дом “.

На 18 септември 1920 година е открит и основаният от Дружеството Журналистически клуб. Организацията издава „ Вестник на вестниците “.

В края на 1950 година Съюзът на публицистите прекратява своето независимо битие и се влива в обединявания Профсъюз на служащите от просветата, печата и политико-обществените институции. На мястото на Съюза на публицистите в България се основава Централен дом на публицистите, който продължава своята активност до месец юни 1955 година.

На 12 юни 1955 година още веднъж е основан съюз на публицистите под наименованието Съюз на българските публицисти, който е последовател на Съюза на публицистите в България.

По мотив Деня на националните будители, който е и Ден на българската публицистика, УС на Съюз на българските журналисти провежда митинг под надпис,,Не убивайте публицистиката в България! ” пред Народното събрание в столицата. Началният час на митинга е 11.00 часа.

По данни на организацията за обучение, просвета и просвета на Организация на обединените нации – ЮНЕСКО, близо 90 % от виновните за убийства на публицисти сред 2006 и 2018 година в целия свят не са осъдени. В този интервал са убити 1109 публицист.

Тези закононарушения са се нараснали с 18% сред 2014 и 2018 година, спрямо предходните пет години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР