В днешния брой на Държавен вестник е публикуван президентският указ

...
В днешния брой на Държавен вестник е публикуван президентският указ
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

В днешния брой на " Държавен вестник " е оповестен президентският декрет за освобождение на вицеадмирал Емил Ефтимов от длъжността заместник-началник на защитата, назначението му за шеф на защитата и удостояването му с висше офицерско звание " адмирал ". Указът е от 30 март т.г.

Ефтимов изпълняваше краткотрайно длъжността шеф на защитата след кончината на военачалник Андрей Боцев в края на февруари.

Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 година в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско учебно заведение през 1984 година, а през 1994 година Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а след това приключва Военноморския лицей на Съединени американски щати през 2005 година Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по защитата на Алианса в гр. Рим, Италия.

Започва военната си кариера като пълководец на щурманска бойна част на фрегата и минава всички корабни длъжности до пълководец на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна. От 2011 до 2016 година натрупа скъп опит в интернационална среда, като печели поредно състезания за заместник-директор, а по-късно и за шеф на дирекция " Сътрудничество и районна сигурност " в Международния боен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел - Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска служба в Главната квартира на Алианса.

През годините поетапно бива създаван във военни звания - от лейтенант през 1984 година до вицеадмирал през 2016 година, когато е назначен за заместник-началник на защитата. От 19 януари 2017 година до 8 март същата година е краткотрайно изпълняващ длъжността " шеф на защитата ". От 28 февруари 2020 година до назначението му като титуляр на длъжността, краткотрайно поема управлението на Българската войска.

За отличната работа и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите оценки в наградната система на Министерството на защитата. Сред тях са награден знак " За вярна работа " и почетен знак " Свети Георги ". Адмирал Емил Ефтимов владее британски и съветски език.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР