В днешните времена на открити граници и на свободно движение

...
В днешните времена на открити граници и на свободно движение
Коментари Харесай

Световни марки в растителната защита властват в земеделието ни

В днешните времена на открити граници и на свободно придвижване на хора и артикули битката с вредители, с болессти и бурени по културните растения е извънредно настояща и значима тематика. Неслучайно и специалността "Растителна отбрана " е известна в университетите на страните от Европейския съюз като "растителна медицина ". Все отново задачата й е да защищава стопанските растения от всевъзможни пострадвания, които могат да бъдат породени от бурени, от инсекти или гъбички.

А битката с плевелите се организира посредством вярна агротехника (сеитбооборот, обработка на почвата и сеитба) и посредством хербициди. Фермерите се оправят с заболяванията посредством избор на устоичиви на заболявания сортове, с агротехнчески средства, отнасяне на семената и посевите с фунгициди. Инсектицидите пък се ползват против вредителите (насекоми) по растенията.

За да се оправи актуалното земеделие с налаганите европейски условия за произвеждане на висококачествена и безвредна продукция са нужни и съответните препарати за растителна отбрана. Това пък кара компаниите от бранша да търсят благоприятни условия за кооперане или за напредък посредством придобиване на други по-малки съперници.

Това е и повода единственият български производител на необятна гама от препарати за растителна отбрана "Агрия " АД да купи "Кампо 2007 “ ООД - София. Тази централизация е осъществена посредством придобиване на едноличен надзор върху конкурентната компания посредством изкупуване на всички дялове от капитала й от сегашните притежатели - "ММС-99 " ЕООД и "Амбус " ЕООД (всеки с по 50% от капитала).

Сделката се вписва в цялостната бизнес тактика на "Агрия " АД за развиване и разширение на активността, обвързвана с търговия с препарати за растителна отбрана в България. С покупката се усъвършенства успеваемостта на участващите в нея предприятия, усъвършенстват се разноските, свързани с научно-развойни и маркетингови действия, поддръжка и ръководство на единна комерсиална мрежа, развиване и разширение на портфейла от предлагани артикули за българския и непознат пазар.

"Агрия " АД е една от водещите компании за артикули за растителна отбрана в Европа и единствен производител в Югоизточна Европа. Препаратите й са необятно публикувани и разпознаваеми в над 50 страни, в това число в Европа, Съединени американски щати, Русия, Китай, Бразилия и Австралия.

И двете компании правят търговия с препарати за растителна отбрана. Продуктите, които предлага "Кампо 2007 “ ООД са от импорт, до момента в който "Агрия " АД е производител и вносител на такива произведения.

Пазарът у нас е доста цветен. Разпространението на артикули за растителна отбрана обгръща няколко равнища. В първата група са вносители/производители, следват търговци на едро, които популяризират произведената/внесената стока до търговците на дребно, а в някои случаи и до някои по-големи аграрни производители, на трето място са търговците на дрбено (селскостопански поризводители), които оферират стоките на крайни консуматори, и на последно място са крайни консуматори (земеделски производители), които се доставят с артикули посредством търговците на дребно или някои търговци на едро.

Предлагането на артикули за растителна отбрана е лимитирано в границите на една страна, защото всеки от тях би трябвало да бъде регистриран според законодателството на съответната страна, преди да бъде пуснат за продажба на пазара.

Бариери за нахлуване на пазара

Контролът върху търговията с артикули за растителна отбрана се реализира от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), където има указател както на търговците, които оперират у нас, по този начин и на продуктите, които се оферират у нас. Тези изсквания са въведени само за гарантиране качеството на продуктите, а не слагат ограничавания пред новите, навлизащи на пазара, компании. По данни на БАЛХ към юли предходната година записаните търговци с препарати за растителна отбрана са 439, от които 159 компании имат разрашение за търговия на едро.

От друга страна, организирането и започването на активност с артикули за растителна отбрана изисква първични вложения за събиране на дипломиран личен състав, създаване на комерсиална мрежа от дистрибутори или на профилирани търговски обекти за директна продажба на крайни клиенти. Необходимостта от тези инвестиции слага известни стопански бариери пред новите участници на пазара, само че те не могат да се одобряват като непреодолими, даже и за дребните компании, които не са подкрепени със забележителен финансов запас от задгранични сдружения майки.

Така че огромният брой опериращи търговци в бранша е доказателство, че съществуващите условия, свързани с регистрация на фирмите и на предлаганите от тях артикули, както и нуждата от финансови запаси за основаване на дистрибуторски системи, данъчен склад, разпространение и реклама, не са непреодолими бариери за нахлуване и определяне на пазара.

Същевременно организирането на произвеждане, изискващо профилирано скъпо съоръжение и научно-изследователска и развойна активност е извънредно дълъг развой, изискващ големи финансони запаси.

Но всички съществуващи бариери за реализиране на активност, обвързвана с разпространяване на препарати за растителна защито в страната, са преодолими.

Конкурентна среда и пазарно състояние

Основните участници на пазара в страната са сдруженията, посредством които се реализира импорт на препарати за растителна отбрана. Те са членове на Асоциацията на растителнозащитната промишленост в България (АРИБ). По нейни данни членовете й образуват 80% от пазара на такива артикули у нас. Те са дъщерни компании и търговски представителства на международните водачи в създаването, производството и предлагането на артикули за растителна отбрана - BASF, Bayer, "Дау АгроСайънсис ", "Дюпон ", "Кне Сертис ", "Адама ", "Ариста ", "ЛайфСайънс ", "Монсанто ", "Синджента " и "Суммит Агро ".

Участниците на пазара са производители/вносители и търговци на едро, защото създадените в страната и импортирани количества артикули за растителна отбрана всекидневно се популяризират посредством търговци на едро. Те от своя страна оферират продуктите на търговци на дребно (селскостопански аптеки), откъдето стоката доближава до крайните консуматори. Някои търговци на едро избират да търгуват непосредствено с по-големи аграрни производители и по този метод пропущат равнището „ търговци на дребно “. Групата „ Агрия “ прави продажби само посредством търговци на едро.

По данни от „ Клефман груп “ (Kleffmann Group), водеща международна организация за маркетингови изследвания в бранш „ Земеделие “, общият дял на участниците в концентрацията – „ Агрия “ и Кампо 2007 “, на пазара на разпространяване на артикули за растителна отбрана е сред 5 и 10% през 2016 и 2017 година. Така че обединената група ще заеме четвърто място измежду търговците у нас. „ Агрия “ е най-силна на пазара за инсектициди, където държи първата позиция с дял сред 20 и 30 %. След договорката обаче компанията ще ускори своето пазарно състояние, а делът й ще нарасне и ще е сред 30 и 40 %.

Пазарът на препарати за растителна отбрана в България се намира в стадий на зрялост, съгласно анализаторите. От една страна, не може да се чака нарастване на посевите заради ограничавания размер обработваеми аграрни земи в страната, а от друга – дистрибуционните канали на територията на страната към този момент са открити. Съществуват забележителен брой регистрирани търговци, като няма участник с господстващо състояние. Предлагат се артикули от локално произвеждане и от импорт. Импортът е доминиран от международно известни производители като BASF, Monsanto, Syngenta. Дистрибуцията се реализира от самите производители, вносители и от търговци на едро, които, след съответното преопаковане, продават стоките на крайни клиенти или на агро аптеки.

Факторите, които оказват въздействие върху търсенето на препарати за растителна отбрана са количеството засети площи, вида на културата (която може да бъде друга през всяка календарна година) и климатичните условия, които водят до развиване на заболявания по културите. Докато първият фактор доста едва се трансформира в обособените години или съвсем не се трансформира, то климатичните условия не могат да се предвиждат и оказват мощно въздействие върху търсенето на препарати през другите интервали. Клиентите избират и се доверяват на качествени артикули, които са ефикасни в битката с заболяванията и неприятелите по растенията, като чакат сигурност на доставките и непрекъснатост при предложение на цялостната гама артикули. В тази връзка от първостепенно значение става приемането на способена консултация за вярно и ефикасно използване на подобаващите препарати във всеки един случай.

От изключителна значимост е и събитието, че на българския пазар се оферират артикули на разнообразни производители, които също така са взаимозаменяеми и са предопределени за противопоставяне против едни и същи заболявания или неприятели, т.е. клиентите имат избор сред повече артикули в другите ценови сегменти. Също по този начин прекосяването от един снабдител към различен не е обвързвано с спомагателни разноски за клиента, като е всекидневно и годишно предоговаряне на комерсиалните условия. Съоръженията за предпазване и разпространяване на препаратите на другите производители не се разграничават по своя темперамент и функционални характерности и могат да бъдат употребявани без значение от типа на препарата и неговия производител, дистрибутор или комерсиална марка.

Крайните клиенти на препаратите за растителна отбрана – земеделските производители, са ситуирани на територията на цялата страна, заради което може да се твърди, че тяхната географска разпроснатост е релативно висока. В допълнение, те обработват разнообразни по величина масиви от земеделска цземя, засадени с разнообразни типове култури и разполагат с друга техника, в това число и за разпрескване на препаратите, както и друга подготовка за използване на тези препарати.

Пазарът на препарати за растителна отбрана се окрупнява и е мощно конкурентен - специалистите са единомислещи за този извод.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР