В Джакарта днес бе тържествено открита първата линия от градското

...
В Джакарта днес бе тържествено открита първата линия от градското
Коментари Харесай

В Джакарта посрещнаха с ентусиазъм откриването на столичното метро

В Джакарта през днешния ден бе тържествено открита първата линия от градското метро - план на стойност 1,1 милиарда $, дълго чакан за жителите на индонезийската столица, която е измежду селищата с най-вече тапи в света, съобщи Франс прес.
Президентът Джоко Видодо и министри участваха на церемонията, събрала големи тълпи за старта на пътуванията по 16-километровата линия.
"С интегрирана транспортна система хората ще могат по-лесно да стигат от едно място до друго; надяваме се те да се откажат от колите и мотоциклетите, тъй като ще е по-лесно и комфортно да вземат Ем Ар Ти (Mass Rapid Transit) ", посочи президентът пред публицистите.
Джакарта, наброяваща с предградията и градовете-спътници 30 милиона поданици, до момента бе най-големият град в света без метро и десетки хиляди столичани се устремиха през днешния ден към градската железница, с цел да я тестват.
"Толкова съм удовлетворена, тъй като нормално виждаш метро единствено в други страни. Надявам се тапите да намалеят ", разяснява за Агенция Франс Прес Мутия Фитрианти, служителка в офис.
С подземните и надземните си прави първата линия от метрото в Джакарта е и вяра за по-добър живот в очите на хората, принудени от скъпите наеми да живеят надалеч от местоработата си, а и съгласно водачите на МПС.
Линията съединява хотел "Индонезия " в центъра на столицата, с южните ѝ региони. Проектът, получил финансова поддръжка от Япония, трябваше да завърши до откриването на Азиатските игри през 2018 година, само че закъсня и работата по него лиши близо шест години.
Предвижда се пътуването по цялото трасе да трае към половин час против два часа път с кола.
Властите чакат всеки ден първата линия да транспортира 130 000 пасажери. Една седмица всички ще пътуват гратис.
Новата транспортна връзка няма да реши напълно проблемите с уличното придвижване в Джакарта - град, основан за коли, където тротоарите са малко, предизвестиха специалисти.
Според оценки на локалните управляващи, представени от ТАСС, икономическите загуби от тапите в столицата надвишават 4,5 милиарда $ годишно, а хората прекарват в тях минимум 10 години от живота си.
До 2024 година втора линия от метрото би трябвало да свърже хотел "Индонезия " с градското пристанище на север; ще последват и други.
Метрополитенът е част от огромните инфраструктурни планове, насърчавани от президента на Индонезия Джоко Видодо, който се надява това да му помогне в битката за втори мандат на изборите през април, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР