В димитровградското село Бряст все още пазят традициите, характерни за

...
В димитровградското село Бряст все още пазят традициите, характерни за
Коментари Харесай

Сирни заговезни в село Бряст

В димитровградското село Бряст към момента пазят традициите, присъщи за Сирни заговезни. Макар с годините да става все по- мъчно хората от селото съумяват да ги предават и на идващите генерации.

 Днес е Неделя Сиропусна - денят за амнистия преди Великия пост Днес е Неделя Сиропусна - денят за амнистия преди Великия пост
Православната черква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е прочут като Сирни Заговезни, Прошка или Поклади. Свързан е с началото на Великия пост,...

Сред най- ревностните пазители на традициите в димитровградското село Бряст е 78-годишната баба Гинка. Това, което тя се пробва да съобщи на по- младите е, че на Сирни заговезни най-важно е да поискаш и да дадеш амнистия.
Гинка Панева: Ако си правил нещо нали с някого си се скарал или нещо друго си направил, смята се, че като ти елементарни този човек, да вземеш амнистия, ти към този момент се успокояваш и Господ ти прости. Латка Латева, кмет на с. Бряст: Повече от 60-70 години в нашето село се чества този празник, като празник на прошката и се събират млади, остарели.
Подготовката за празника стартира още от рано сутринта. Жените се заемат с приготвянето на храната. Мъжете пък събират и подреждат дървата за огъня, който се пали вечерта. За децата най- сладкия бит обаче е така наречен „ хамкане “ на халва или варено яйце. Хвърлянето на чавги е друга традиция на Сирни заговезни.

Повече от 50 години Желязко създава дребните стрели. Научава се от своя татко.
Желязко Желязков: Ние вършим чавгите и край нас и децата. Последно време и внуци идват, и те дялкат край нас, гледат какво вършим, ние им споделяме по какъв начин да вършат чавги. Както ние сме тръгнали преди време и те по този начин да подхванат от нас и да продължат традицията.
Чавгите са три типа и са с разнообразни наричания. Първата се изстрелва за Господ, втората за добитъка, а третата е за цялото семейство. Колкото по- далеко излетят, толкоз повече здраве ще има. Вечерта пък се пали огромният огън, който всички прескачат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР