В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското

...
В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското
Коментари Харесай

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език

В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия и алегорично дружно поставиха венци на Нешков връх.

„ Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна значимост освен за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни връзки и за европейската вероятност на целия район “. Това съобщи президентът Румен Радев след първата по рода си взаимна среща със сръбския си сътрудник Александър Вучич с представители на Българското национално малцинство в Република Сърбия.

Българският държавен глава се обърна с думи на благодарност към президента Александър Вучич за градивните и съответни решения, взети по време на двудневното му публично посещаване в Сърбия, за възстановяване на живота на българите на територията на западната ни съседка. “С президента Вучич организирахме градивен и изцяло прям диалог във връзка с проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската страна и персонален ангажимент от държавното управление на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото водачество и политическа отговорност да работим дружно за реализиране на цялостно историческо помирение”, означи Румен Радев.

“Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите поръчки за три пъти повече финансиране от актуалното. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в действие в период от седем до 10 дни”, заяви Румен Радев пред публицисти в Димитровград.

В диалозите сред двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на арестуваната от сръбските гранични управляващи паметна плоча на починали български жители от Първата международна война. “Очаквам локалният общински съвет по най-бързия метод да вземе решение за монтиране на плочата”, уточни президентът Радев.

Румен Радев и Александър Вучич означиха и постигнатия прогрес при обезпечаването на достъп до обучение на български език в регионите, в които живее българското национално малцинство. “След 30 години без издаване на български учебници, от предходната година към този момент имаме издадени такива за главно обучение, чака се процедурата за даване на крайни разновидности и за приблизително обучение скоро да приключи”, сподели още българският президент.

На срещата беше подложен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат опция да записват женските имена съгласно българската норма - завършващи на “-ова”, а не на “-ов”. По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възобновяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърдиха уговорката за увеличение на средствата за опазване на здравето в локалните медицински пунктове и за основаване на опция експерти от ВМА-София да правят профилактични регулярни прегледи на място.

Румен Радев насочи апел към българите в Сърбия да пазят единството между тях, с цел да пазят по-ефективно своите ползи. Държавният глава добави, че да си жител на Сърбия с българско съзнание значи и да бъдеш предан към законите на страната, в която живееш.

Тежкото икономическо състояние на българското национално малцинство беше откроено като основен проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до последователното обезлюдяване на района. По думите на Румен Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения, а от систематична политика и изрази вяра държавните управления на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни планове, които да подобрят свързаността и да основат по-добри благоприятни условия за бизнеса. “Призовах и локалната власт, в която нашето национално малцинство е доста добре показано, да прави доста по-ефективна работа за привличане на вложения и увеличение на заетостта”, сподели още президентът. Александър Вучич изрази от своя страна готовността на Сърбия да насърчи интереса на вложителите към регионите на българското национално малцинство и за рационализация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма.

“В доста по-трудни времена българите в Сърбия съумяха да запазят своята културна и национална еднаквост. Днес времената са други, през днешния ден тук да се наречеш българин не е срамно или ужасно. Това, което чакаме от съгражданите си в Сърбия, е с дейната си гражданска позиция и с решенията на локалната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява”, съобщи още Румен Радев пред българите в Сърбия.

Сръбската страна няма да толерира по никакъв метод диалект на омразата и дейности, които водят до прояви от подобен темперамент, акцентира от своя страна президентът Александър Вучич. „ Ние, сърбите, обичаме българите, откровено споделям, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите “, добави сръбският президент. По думите на Александър Вучич българите и сърбите са два приятелски народа и прикани сънародниците ни в Сърбия да обичат и усещат за свои както своя български жанр и етническа принадлежност, по този начин и родината си Сърбия.

В двора на гимназията „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на монумент на славянските първоучители. По самодейност на президента Вучич от 2019 година 24 май ще бъде включен измежду формалните празници в Република Сърбия.

Символично двамата държавни глави сервираха дружно венци на паметника на починалите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 година на Нешков връх.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР